Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 03. 2024. 11:55 7

Laži, prevare i prikrivanja - šta kaže Fridom Haus?

Jasno se vidi da je u Srbiji sve gore, a to je zato što su sveže i alave trupe režima stigle na red da se naplate na račun svih ostalih građana. Jer, da nije tako, za deceniju vlasti SNS-a bilo bi bar nešto bolje u realnom životu ljudi. Vlast Aleksandra Vučića Srbiju unazađuje do nivoa zaostalih društava trećeg sveta. Fridom Haus primećuje da su optužbe za korupciju porasle poslednjih godina, a kao eklatantan primer pominje se Siniša Mali.

Upadljivo je da se ova vlast neprekidno hvali i samoreklamira. Od vremena socijalizma, ovakvih slavopojki nije bilo. Kao da smo se vratili decenijama unazad. Čak su i onda imali neku meru, pa se ubrzano koračanje napred pripisivalo socijalizmu kao najboljem sistemu. Ali sada nije tako, jer nema nikakvog sistema."U poslednjih nekoliko godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) postepeno je urušavala politička prava i građanske slobode, stavljajući pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva." Ovom ocenom nevladina međunarodna organizacija Fridom Haus (Freedom House) počinje svoj izveštaj o stanju političkih sloboda i građanskih prava u Srbiji u 2023. godini. Postali smo zemlja u kojoj je Fridom Haus zabeležio najveći pad sloboda od svih država Evrope.

Srbija je pala za tri poena, te je ove godine na 114. mestu na listi Fridom hausa, organizacije koja dokumentuje stanje ljudskih prava i sloboda u svetu.Nema tu više nikakve laži, prevare i prikrivanja. Na delu je primitivno - apsolutistički pristup svima i svemu što nije partijsko, pokorno i državno. Ostalo je samo da, sasvim simbolično, nezasiti vladini predstavnici, ljudska prava u Srbiji sažvaću i ispljunu.

Na međunarodnom planu će biti primećeno da je Vučić Srbiju doveo u istu ravan sa zemljama trećeg sveta, posebno kada se bude procenjivao napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Sudstvo se nije reformisalo već je pod sve većim političkim pritiskom. Ekonomski pokazatelji su u kontinuitetu sve lošiji, policija je u stanju raspadanja, duboko je kriminalizovana i hapsi se i optužuje selektivno. Zdravstvo i obrazovanje su u sve lošijem stanju, a i obrazovanje i zdravlje građana Srbije. Stranački funkcioneri sve bezobzirnije gomilaju funkcije i plate, partijsko zapošljavanje se nastavlja i raste, javna preduzeća se ne sređuju.

Ova vlast represiju obnavlja na nekulturan i prostački način i oni to smatraju sasvim normalnim rasporedom stvari.

Iako je broj hapšenja i optužbi za korupciju porastao poslednjih godina, izostaje procesuiranje visokih državnih zvaničnika koji se dovode u vezu sa korupcijom, primećuje Fridom Haus. Ova organizacija navodi konkretne primere i pojedince, među kojima su koalicioni partner vladajuće SNS Nenad Popović i ministar finansija Siniša Mali.

Za ministra finansija Sinišu Malog vezuju se afere, od nelegalnog rušenja u beogradskom kvartu Savamala 2016. godine zarad projekta "Beograd na vodi" u vreme kada je bio gradonačelnik Beograda, do optužbi za plagirani doktorat.

Takođe, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK je 2015. godine objavila da je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 apartmana u luksuznom bugarskom turističkom kompleksu tokom 2012. i 2013. Jedan je kupio na svoje ime, a ostale kao zastupnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Mali je negirao da je vlasnik tih stanova. Više javno tužilaštvo u Beogradu nije pokrenulo istragu uz tvrdnju da nema dokaza da je Mali prao novac. Predmet je prosledilo nižem tužilaštvu koje se bavilo time da li je Mali prijavio svu imovinu. I ova istraga je obustavljena, jer je Mali uplatio 200.000 dinara u humanitarne srvhe da izbegne krivično gonjenje, objavio je svojevremeno KRIK.

Fridom Haus je inače međunarodna organizacija, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koja dokumentuje stanje ljudskih prava i sloboda u svetu.

Srbije ima status delimično slobodne države.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati