Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 02. 2024. 13:37 0

"Odmah pronaći i kazniti osobu koja je pretila smrću novinarima N1"

Redakcija N1 dobila je sinoć pretnje smrću u komentarima na sajtu, upozorava mreža SafeJournalists. Pored brojnih uvreda, targetiranja kao izdajnika i pretnji da „znaju gde (novinari) žive i koja kola voze“, u komentaru je, kako se navodi, pisalo da će ih „uskoro sve pobiti“.

Pretnja je prijavljena Specijalnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Igor Božić, programski direktor televizije N1, kaže da se za 10 godina od nebrojenih pretnji rešilo svega par slučajeva.

- Od poslednjeg pronađenog počinioca je prošlo nekoliko godina. Institucije kojima je dužnost da štite sve građane, moraju da imaju posebnu senzitivnost prema novinarima koji predstavljaju glas građana. Mali je korak od pretnji do fizičkog napada. Šta da očekuju novinari kada dobiju poruku da će ih neko ubiti, a da pritom taj isti počinilac tvrdi da zna gde novinari žive i koje automobile voze? U ovoj zemlji niko nije odgovarao za tri ubistva novinara i jedno podmetanje bombe u stan. Nismo nikada saznali ni koje pretio redakciji Danasa da će proći kao novinari Šarli Ebdoa i niz drugih drastičnih primera. Moje pitanje jeste da li je nekim ljudima dozvoljeno sve, pa i da zastrašuju novinare koji nisu po volji režima - navodi Božić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) snažno je osudilo ovako opasne pretnje, pogotovo što su izrečene na direktan način.

- Država pod hitno mora da pošalje snažnu poruku da je ovako ponašanje nedopušteno i da osudi izrečene pretnje. Samo kontinuirane osude i poruka građanima da su ovakve pretnje nedopuštene, uz represivne mere prema onima koji to čine i rešavanje slučajeva, mogu učiniti da ovakve aktivnosti imaju odvraćajući efekat na one koji pretnje upućuju, a novinari će se osećati bezbednije - poručuju iz NUNS-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i poziva nadležne institucije da što pre pronađu osobu koja je ostavila ovakav komentar i dalje procesuiraju ovaj slučaj.

Mreža takođe apeluje na javne funkcionere i političare da se uzdrže od targetiranja pojedinih medija u Srbiji, jer svojom retorikom podstiču pojedince da kasnije na ovaj način prete medijima.

SafeJournalists mreža poručuje i da će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, upozoravaju iz ove mreže koju čine: Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati