Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 02. 2024. 11:44 4

"VBA pritiska zaposlene, SOS broj za prijavu mobinga"

Vojni sindikat Srbije je optužio Vojnobezbednosnu agenciju (VBA) da nastavlja pritiske na zaposlene u vojsci "u cilju njihovog istupanja iz sindikata".

- Ovi pritisci su najizraženiji u delu jedinica vojske gde VBA ima najveći uticaj, poput nekih jedinica Ratvog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, Brigadi veze, Centralnoj logističkoj bazi Vojnoj policiji i i sličnim jedinicama. Karakteristično je da se težište pritisaka sada prenosi i na oficire viših činova kroz mobing, sprečavanja upućivanja u mirovne misije na kurseve i usavršavanja, prekid školovanja članovima sindikata koji su već upućeni na školovanje… - kaže se u saopštenju.

Ocenjuje se da ovakvim postupanjem i zloupotrebom nadležnosti i ovlašćenja VBA stvara dodatni revolt i otpor kod pripadnika Vojske Srbije.

Dodaje se da se na ovaj način ozbiljno kompromituje VBA, narušava njen ugled i poverenje kod profesionalnih pripadnika vojske i u javnosti jer se dovodi u pitanje namena ove službe.

- Uloga VBA je da u sistemu odbrane obezbedi zakonitost i sprečava kriminal, a ne da na nezakonit način sprečava i ometa zaposlene u sindikalnom udruživanju i ostvarenju njihovih Ustavom garantovanih prava, pritom vršeći i sama krivična dela iz člana 152. i 359. Krivičnog zakonika.Umesto što su u VBA formirani timovi za ometanje i sprečavanje sindikalnog delovanja zaposlenih u vojsci, bolje bi bilo da je VBA procesuirala i sankcionisala one koji su kriminalnoj grupi Belivuka omogućili korišćenje vojnog strelišta i oružja u Pančevu ili da smo posle skoro tri godine saznali ko su odgovorni za smrt našeg kolege i člana Dejana Stojkovića, koji je poginuo na svom radnom mestu u mirnodopskim uslovima, i da ne nabrajamo dalje - dodaje se u saopštenju.

Apeluje se na direktora VBA, „da prestane sa zloupotrebom službe bezbednosti kojom rukovodi, a od tehničkog ministra odbrane da poštuje zakletvu člana Vlade i stavi se u zaštitu Ustavom garantovanih prava zaposlenih u Vojsci Srbije kojima je poslodavac“.

- Zaposlene u Vojsci Srbije pozivamo da nastave da prijavljuju slučajeve mobinga i pritisaka koje trpe, a ukoliko bude potrebno sindikat će im obezbediti pravnu pomoć jer je i to između ostalog svrha postojanja sindikata i njegova zakonska uloga - stoji u saopštenju.

Zato Vojni sindikat Srbije od sutra stavlja u funkciju S.O.S. broj za prijavu mobinga, zlostavljanja na radu i svih oblika pritisaka na zaposlene u vojsci.

- Prijave i podatke o pritiscima i mobingu, zaposleni i žrtve zlostavljanja na radu, sindikatu mogu dostaviti putem broja telefona: +38160 15 50 900, a preko aplikacija Viber, WhatsApp, Signal i Telegram. Ovaj telefonski broj neće biti u funkciji za pozive i standardne SMS poruke - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati