Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

24. 02. 2024. 16:17 10

Huti i druge MISTERIJE: Zašto je u Srbiji gorivo NAJSKUPLJE u regionu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da vlast "sputava" cene goriva, uprkos skoku cena na svetskom tržištu. Ali, kako je onda dizel među najskupljima u Evropi? Zbog akcize i "pohlepe" NIS-a, kažu kritičari.

U petak je gorivo na pumpama u Srbiji poskupelo za dinar, pa barem do idućeg petka nafta košta 206 dinara po litru, a benzin 185 dinara.

- Izađi, bre, neko da kaže ljudima zašto raste cena nafte - ljutnuo se tokom nedavnog gostovanja na RTS-u predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ljut jer mora sve sam da objasni, on je nastavio time da jemenski pobunjenici Huti potapaju brodove u Crvenom moru, na najvažnijem pomorskom putu na svetu i da se u svetu priče o tome da će nafta biti dvostruko skuplja.

- A mi držimo pod kontrolom i sputavamo da brže raste cena - pohvalio se Vučić.

Najskuplje gorivo u regionu

Međutim, ako je tako, onda vlasti u Srbiji taj posao "sputavanja" obavljaju daleko lošije nego skoro sve ostale vlasti u Evropi.

Prema podacima sa sajta nemačkog Zavoda za statistiku (od 19. februara), cena nafte na pumpama u Nemačkoj u dlaku je ista kao u Srbiji (1,76 evra za litar) i svega šest zemalja EU ima skuplju naftu od toga: Belgija, Holandija, Francuska, Italija, Danska i Finska.

Najjeftinija je nafta na Malti (1,21 evra), a u srpskom komšiluku Bugari pazare naftu za 1,37 po litru, Rumuni za 1,51, Hrvati za 1,64, a Mađari za 1,70.

U svim tim susednim državama je jeftiniji i benzin koji u Srbiji staje 1,58 evra. Najjeftiniji je u Evropi je upravo u Bugarskoj sa 1,33 evra za litar.

Gorivo je jeftinije i u ostalim državama regiona koje nisu članice EU, poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

Akciza i "pohlepa" NIS-a

Na Vučićevo pravdanje cena belosvetskim ratovima i cenom sirove nafte na svetskom tržištu reagovao je i Dušan Nikezić, ekonomski stručnjak i potpredsednik Stranke slobode i pravde.

On je podsetio da je dizel u Srbiji koštao 142 dinara čak i kad je cena sirove nafte pala na svega 22 dolara po barelu usled pandemije. Par meseci po izbijanju rata u Ukrajini, barel je otišao na 113 dolara, a cena u Srbiji na 197 dinara.

Tada su vlasti uvele kontrolu cena, a Vučić je oštro poručio:

- U rikverc sa cenama nafte.

Danas se barel sirove nafte, uprkos Hutima i potapanju brodova, prodaje za 83 dolara, ali vozači u Srbiji plaćaju 206 dinara po litru.

- Cena goriva u Srbiji nema nikakve veze sa berzanskom cenom nafte, a ni sa Hutima - rekao je Nikezić u videu koji je SSP objavila na društvenim mrežama.

On je kritikovao pre svega politiku Vlade koja je od 2012. povećala akcizu na dizel sa 35 na 64 dinara po litru.

- A dobit NIS-a je u poslednje dve godine bila veća od milijardu evra - dodao je Nikezić.

- Dakle, prazna državna kasa i čista pohlepa jedinog prerađivača nafte u Srbiji odgovorni su za to što ne samo plaćamo najveću cenu goriva u regionu, već imamo i najveću inflaciju u Evropi - zaključio je Dušan Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati