Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

20. 02. 2024. 12:10 3

Prodajete klincima alkohol? Čekaju vas DRAKONSKE kazne

U poslednjih nekoliko godina u Srbiji nema potvrda o izrečenim kaznama za prodaju alkohola maloletnim licima, iako po Zakonu o javnom redu i miru, oni koji prodaju alkohol mlađima od 16 godina rizikuju drakonske kazne. Podaci govore u prilog tome da maloletnici alkohol konzumiraju i sve većoj količini.

Dvanaestoro dece koja su se pre pet dana otrovala alkoholom u noćnom provodu, puštena su kući posle detoksikacije, potvrđeno je RTS-u na VMA.

Prema podacima Instituta Batut, svaki drugi maloletnik prvi put proba alkohol u proseku sa 13 godina, a svaki deseti pije jednom mesečno.

Podaci govore i da su četiri puta veći pokušaji suicida pod dejstvom alkohola, a trećina saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju vozači stari od 15 do 20 godina u vezi je sa kozumacijom alkoholnih pića.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Doktorka Diana Raketić kaže za RTS da alkohol smanjuje moć samokontrole, što direktno ima veze sa saobraćajnim nesrećama, kriminalom, tučama, nasrtajima.

Doktori računaju da je oko 14 čašica rakije jednako 2,8 promila alkohola u krvi - baš toliko je pronađeno kod neke dece, među dvanaestoro hospitalizovanih na VMA.

Kada je u pitanju mozak mladih osoba, doktori kažu da ne postoji "bezbedna količina" alkohola kada je u pitanju mozak mladih, te je važna nulta tolerancija do 18 godine.

Maloletnici po zakonu ne samo da ne bi smeli da kupe alkohol, već ni da uđu u klub, a kamoli da ga zakupe za zabavu.

Nema izrečenih kazni za prodaju alkohola najmlađima

U poslednjih nekoliko godina nema potvrde o izrečenoj kazni za nezakonitu prodaju alkohola maloletnicima koja je zabranjena Zakonom o zaštiti potrošača.

Po zakonu o javnom redu i miru, granica je 16 godina - ko mlađoj osobi proda alkohol, rizikuje kaznu od 20.000 do 100.000 dinara, ako je pravno lice kazna je od 200.000 do 500.000 dinara.

Povodom trovanja 12 maloletnika alkoholom, zbog čega su potom bili primljeni na lečenje na VMA, Više javno tužilaštvo je formiralo predmet radi utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja.

Na Instagram nalogu kluba u kojem se to dogodilo objavljeno je izvinjenje, uz napomenu da sa pomenutim događajima "nemaju veze".

- Poštovani, klub "Sinner" je bio iznajmljen za privatnu proslavu. Uprava kluba nema veze sa događajima. Ovim putem izražavamo žaljenje i brigu zbog neželjenih događaja - navodi se u kratkom saopštenju okačenom na njihovom Instagramu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati