Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 02. 2024. 17:26 0

Dr Miodrag Jovanović se vratio u Bor sa svojom privatnom praksom

Nije kao drugi! dok se srpski doktori utrkuju da naupste zemlju u kojoj ne vide budućnost, jedan od najboljih srpskih ortopeda, Boranin Miodrag dr Jovanović se vratio u Bor sa svojom privatnom praksom

Tema zdravstvene zaštiteje, nažalost, sve aktuelnija u Srbiji i umesto da se pod tom temom bavimo novim zdravstvenim dostignućima na svetskom nivou, borimo se za ono što je doskora izgledalo nerealno - borimo se za svakog doktora, obzirom da je trend nedostatka lekara u Evropi pa i svetu veliki , a Srbija se prema njima ponaša kao da su nepotrebni. Samim tim,borba za što kvalitetnije zdravstvene stručnjake koji su građanima na raspolaganju, poprimila je nove dimenzije i bukvalno se mnogim građanima Srbije svodi na borbu za goli opstanak.

U jeku ovih nimalo veselih priča, pažnju nam je privukla jedna ljudska i visokostručna priča iz Bora. Tamošnji stručnjak, doskorašnji načelnik Ortopedskog odeljenja i čovek koji je to odeljenje u jednom trenutku približio vodećim ortopedijama u Srbiji, Dr Miodrag Jovanović rešio je da posle kraćeg profesionalnog izleta van Bora dođe „nazad kući“ kako kaže i otvori privatnu specijalističku ortopedsku ordinaciju. Tim povodom smo popričali sa njim u želji da čujemo mišljenje „druge strane“, mišljenje vrhunskog stručnjaka koji ne da nije napustio zemlju, nego se čak i pored mnogobrojnih ponuda vratio u rodni grad i nastavio da se bori za zdravlje svojih sugražana u sopstvenoj ordinaciji.

Doktore Jovanoviću, novootvorena Specijalistička lekarska ordinacija dr Jovanović u Boru predstavlja veliki napredak za Bor, ali i ceo region.Usavršavali ste se u Švajcarskoj, Kini, Indiji i Velikoj Britaniji, a sada ste posle odsustva i pored mnogobrojnih poslovnih ponuda, rešili da se vratite u rodni grad i pokrenete privatnu praksu.Kada je i kakoosnovana Vaša ordinacija?

Privatna praksa je nastala kao rezultat odsustva mog shvatanja aktuelnih pravaca razvoja zdravstva u Srbiji. Mislim da ovako, u sopstvenoj režiji i organizaciji mogu efikasnije da pomognem svojim sugražanima i ljudima iz regiona, pošto oni očekuju i zaslužuju da bez višednevnog čekanja dobiju pregled i odgovarajuću terapiju. U priči sa, sada već mnogobrojnim pacijentima u privatnoj praksi, dolazimo do zaključka da je potez bio ispravan i da je ovo pravi način da ispunimo Hipokratovu zakletvu i pomognemo zdravlju ljudi oko nas.

Konkretno, u vezi ordinacije, osnovne i neophodne pripreme potrajale su nekoliko meseci. Specijalistička lekarska ordinacija dr Jovanović, čiji sam osnivač i, zasad, Šef struke (smeh prim.aut.) sa radom je zvanično počela poslednjeg dana oktobra 2023.Ogromna zahvalnost sa moje strane ide u prvom redu mojoj porodici, ali i mnogim mojim kolegama, prijateljima i poznanicima. Nije nimalo lako iz sistema za koji ste učili i spremali se za njega, te u njemu radili preko 20 godina, preći u sistem u kome se brinete npr da Vam ordinacija bude savršeno čista. Ali, ako je to neophodno za bolju uslugu - spreman sam da i to i takve obaveze preuzmem na sebejer ordinacija je plod želje da svoje znanje i stručnost stavim u službu sugrađana i komšija u gradu u kome sam celog života i kome sam se uvek vraćao bez obzira gde su me život i karijera navodili.

Ono što već znamo o Vašoj karijeri je da ste završili Medicinski fakultet u Beogradu, a da ste doskora radili u Boru. Ipak, mnoga usavršavanja koja Vas svrstavaju u red eminentnih stručnjaka u Srbiji, pa i regionu su upisana u Vašu stručnu biografiju?

Specijalističke studije sam završiona Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu i Specijalizaciju iz ortopedske hirurgije i traumatologije završio 2006. godine. Nakon toga sam se vratio matičnoj bolnici koja me je na specijalizaciju i uputila - Opšta bolnica Bor gde sam radio od završetka specijalističkih studija do 2023. godineu Službi za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, kao specijalista, povremeno bivstvujući i načelnik. Presrećan sam ostvyarenim u tom periodu jer smo slovili za jedno od ozbiljnijih ortopedskih odeljenja van velikih srpskih zdravstvenih centara.

Pored energije koju sam sa svojim timom, pre svih sa Dr Miroslavom Tatićem, uložio u stasavanje i opremanje Ortopedskog odeljenja Opšte bolnice u Boru, našao sam u sebi želju i snagu da u to odeljenje ugradim i svoj veći nivo znanja što sam ostvario kroz stručna usavršavanja:

Usavršavanje iz oblasti traumatologije-Synthes edukacioni program, završeno u Davosu,Švajcarska, u periodu 2008 – 2009. godina.
Usavršavanje iz oblasti ortopedije (ugradnja veštačkog kuka)-Kraljevska ortopedska bolnica,Exeter, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2012.godine.
Usavršavanje iz ortopedije,NATON Akademija,Peking, Kina, 2017.godine.
Usavršavanje iz traumatologije, Univerzitet Vadodara,Indija, 2019.godine.

I pored ovakvih institucija u kojima ste se usavršavali i specijalizirali, Vi ste se uvek vraćali u Bor i to sada činite sa privatnom praksom?

Znate, svi pacijenti bi nama doktorima trebalo da svuda budu isti. Smatram posebnom privilegijom da sam u prilici da pomažem ljduima sa kojima sam odrastao i proveo dobar deo života. Profesionalnih ponuda je bilo tokom cele karijere, ali uvek sam, kada pomislim da krenem kući, zamišljao Bor. Sada, u zreloj fazi profesionalne karijere, posle sticanja ogromnog iskustva, itekako imam šta da podelim sa svojim sugrađanima i pacijentima iz obližnjih gradova kroz ovu privatnu praksu.

Šta su najčešći problemi pacijenata koji se javljaju kod Vas?

Ortopedija je medicinska specijalnost koja proučava, sprečava i leči bolesti, deformacije i povrede sistema za kretanje. Problemi u ovoj oblasti su uglavnom iskayani kroy bol, rayne vrste bolova u rayliitim podru;jima.Stari Latini su rekli: „Otkloniti bol je božansko delo(Sedare dolorem divinum Opus est)". Intervencije u ortopediji se uglavnom svode na ovakva „božanska dela“ tj otklanjanje ili umanjenje bola. Najčešće tegobe naših pacijenata su bol i ograničena pokretljivost. Prevashodno se javljaju bol u kičmenom stubu,zglobovima ramena,kukovima i kolenima. Ovi problemi su i odredili pretežne usluge koje kao ordinacija pružamo. Samim tim, Specijalistička lekarska ordinacija dr Jovanović bavi se dijagnostikom i lečenjem oboljenja koštano zglobnog sistema.U domenu dijagnostike radimo pregled ortopeda, ultrazvuk zglobova i tetiva.

Koje dijagnostičke i terapijske procedure sprovodite u Vašoj ustanovi?

U prilici da osim standardnog ortopedskog pregleda radimo i dijagnostički ultrazvučni pregled zglobova i tetiva. po[to smo snabdeveni smo ultrazvučnom apartaturom i drugim uređajima neophodnim za [irokopojasni specijalistički rad.
Susrećemose najčešća sa patologija poput degenerativnih oboljenja zglobova(pre svega kukova i kolena),kao i upalnih procesa tetiva i sluznih kesa (pre svega ramenih i kolenih zglobova) i u manjem broju slučajeva ostalih zglobova koštanog sistema.
U prilici smo, takođe, da radimo i pregled kičmenog stuba i tretman bolova primenom manuelnih mobilzacionih tehnika.Moram da naponem,da se procedure manuelnog tretmana bolova kičmenog stuba izvode ISKLJUČIVO nakon kliničkog pregleda i ostalih dijagnostičkih procedura koje uključuju radiografiju,MSCT ili NMR kičmenog stuba(u zavisnosti od kliničke slike).
Kod bolova u stopalima,a nakon kliničkog pregleda ,ukoliko postoji indikacija, u mogućnosti smo da izradimo indivudalne ortopedske uloške na osnovu otiska u memorijskoj peni i naknadnoj kompjuterskoj obradi.

Koje terapijske procedure sprovodite u terapiji oboljenja zglobova i tetiva?

U zavisnosti od simptoma,nakon kliničkog ultrazvučnog pregleda primenjujemo terapijske procedure, intraartikularne, peritendinozne primene preparata kortikosteroida, preparata hijaluronske kiseline, kao i preparata krvne plazme (PRP). Prvenstveni cilj ovih terapijskih procedura jeste otklanjanje bola. Kod primene preparata krvne plazme osim otklanjanja bola dolazi i do regeneracije tkiva (zglobne hrskavice,oštećenog dela tetive ili mišićnog tkiva). Upravo ova metoda predstavlja jednu od najaktuelnijih za tretman bola i jako smo ponosni na njeno prisustvo u spektru naših usluga. Nudimo je po izueztnim uslovima.

Sa kojim zdravstvenim ustanovama imate saradnju?

Pre svega, što je i prirodno, sa ortopedskim odeljenjem Opšte bolnice Bor, zatim Domom zdravlja Bormedic (gde pacijenti mogu obaviti dijagnostičke procedure-rendgenski pregled,magnetnu rezonancu koštano zglobnog sistema), kao i sa ordinacijom za fizikalnu medicinu Medicus amicus iz Bora.

Ukoliko je pacijentu potrebno operativno lečenje,u smislu ugradnje veštačkog kukaili kolena upućuje se na ortopedsko odeljenjeOpšte bolnice Aleksinacgde je dužina čekanja na operativno lečenje 6-8 meseci za ugradnju veštačkog kuka i 9-12 meseci za ugradnju veštačkog kolena.

Kako pacijenti mogu doći do Vas?

Pacijenti nam se mogu javiti telefonom i zakazati preglede. Brojevi telefona su 065/2444174 i 030/2100272. Radno vreme ordinacije je radnim danima od 08-12 i od 14-18h. Specijalistička lekarska ordinacija dr Jovanović nalazi se iza Robne kuće Beograd, prekoputa marketa Idea,ul.Trg oslobodjenja 5.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati