Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

20. 02. 2024. 07:00 2

Za njih ne važi "Ne zovi": Ove pozive ne možemo da sprečimo

Jovan Ristić iz Udruženja "Efektiva" kaže da se registar "Ne zovi" ne primenjuje na banke, jer za njih važi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a ne Zakon o zaštiti potrošača.

- Kod nas su korisnici bankarskih usluga izuzeti iz primene Zakona o zaštiti potrošača i kod njih važi potpuno drugi zakon koji se zove Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga - izjavio je Ristić.

Dodao je da Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga na nekoliko mesta upućuje na Zakon o zaštiti potrošača, ali da zabrana poput one iz registra "Ne zovi" nigde nije uneta.

- Znači, ne možemo da sprečimo da nas neko zove u ime banke da nam nudi zajmove i slične stvari - ukazao je Ristić.

Naveo je da je potrebno dopuniti Zakon o zaštiti potrošača, kako bi se u njega unela zabrana slanja materijala na aplikacije poput Vibera ili WhatsApp-a

Na pitanje da li neke firme mogu da zloupotrebe veštačku inteligenciju, Ristić je naveo primer SAD, gde je veštačka inteligencija korišćena za simuliranje glasova.

- Ona se koristi na još višem nivou za obmane u smislu izbora, da se ljudi obeshrabre da izlaze na izbore. Što se tiče trgovaca, vrlo lako može da se iskoristi jedna takva veštačka inteligencija da se zametnu tragovi - kazao je Ristić.

Građani koji ne žele da primaju pozive od trgovaca putem telefona, SMS ili MMS poruka mogu da se upišu u registar "Ne zovi".

Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar "Ne zovi" može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, a zahtev može da se podnese preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora.

Potrošač koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar ne dostavlja svoje lične podatke jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja ugovora.

Formiranje registra "Ne zovi" obavezuje trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati