Društvo i ekonomija

[ Izvor: AP ]

14. 02. 2024. 23:00 21

AP: Nova ruska isporuka oružja Srbiji, uprkos sankcijama Moskvi

Srbija je dobila još jednu isporuku oružja od svog saveznika Rusije uprkos međunarodnim sankcijama Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, izvestila je američka novinska agencija Asošiejted pres.

Agencija navodi da je populistički predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio ruski anti-dron sistem za elektronsko ometanje, poznat kao "Repelent".

- Ovo je Repelent. Nije jak kao "Krasuha", ali je odličan - prenosi AP Vučićeve reči i ukazuje da je mislio na ruski sistem za elektronsko ratovanje.

Isporuka je stigla u Srbiju pre nekoliko meseci, iako je njen vazdušni prostor gotovo u potpunosti okružen državama članicama NATO, koje su se pridružile zapadnim sankcijama Rusiji, navodi AP.

Agencija podseća da je Srbija jedina evropska zemlja koja je odbila da se uskladi sa sankcijama Evropske unije prema Rusiji i jedina u Evropi koja nastavlja da potpisuje sporazume o saradnji sa Moskvom.

Većina nedavnih vojnih nabavki Srbije dolazi iz Rusije, a druga vojna oprema iz Kine i iz nekih evropskih proizvođača oružja i aviona, dodaja AP.

U tekstu se navodi da je većina Vučićevih govora o potencijalnim pretnjama fokusirana na Kosovo.

- Ako bi neko pokušao da izvrši agresiju na Srbiju kao 1999. godine, tehnički ne bi mogao da izvede na isti način. Morali bi da napadnu spolja, iz daljine, sa Jadranskog ili Sredozemnog mora, krstarećim raketama - navodi AP Vučićeve reči.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati