Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

12. 02. 2024. 20:21 10

Zašto je agencija odbila da pokrene postupak protiv Vučića?

Agencija za borbu protiv korupcije odbila je da odlučuje po prijavi izvršnog direktora Biroa za društvena istraživanja Zorana Gavrilovića u kojoj se navodi da je 129 aktuelnih narodnih poslanika sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" u zavisnom položaju prema predsedniku Republike, što je protivno Zakonu o sprečavanju korupcije.

Gavrilović ocenjuje da se Agencija još jednom "pravila da ne razume pitanje", pošto on nije tražio pokretanje postupka protiv Vučića, već protiv poslanika sa liste čiji je on bio nosilac - iako nije učestvovao na izborima, čime im je obezbedio značajno veći broj mandata, pošto ima četiri puta viši rejting od njihove, Srpske napredne stranke.

Prema njegovim rečima, Agencija je na taj način izbegla da predloži ponavljanje parlamentarnih izbora bez mogućnosti da predsednik Srbie da svoje ime SNS listi, što bi bio način da se onemogući njegov sadašnji uticaj na poslanike sa te liste da ne glasaju za njegovo razrešenje ukoliko bude kršio Ustav Srbije, na šta inače već godinama upozorava deo pravnih stručnjaka, opozicije i javnosti.

U članu 40. Zakona o sprečavanju korupcije, na čije nepoštovanje Gavrilović ukazuje Agenciji, navodi se da "javni funkcioner ne sme biti zavisan od lica koja bi mogla da utiču na njegovu nepristrasnost, niti da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice".

BIRODI: Vučić ima bar četiri puta veći rejting od SNS i tako obezbeđuje poslanike te stranke

Gavrilović je u inicijativi podnetoj Agenciji krajem januara ove godine podsetio da je predsednik Srbije listi koalicije koju predvodi SNS na parlamentarnim izborima 17. decembra prošle godine "dao svoje ime i prezime i učestvovao u njenoj izbornoj kampanji".

- Prema istraživanju javnog mnjenja, koje je BIRODI u decembru 2022. godine sproveo na uzorku od 1.218 ispitanika, samo 20 odsto ispitanika je navelo da bi glasalo za listu Srpske napredne stranke ako Aleksandar Vučić ne bi podržao tu listu na izborima. Ovaj nalaz ukazuje da bi rezultat SNS na izborima bio značajno manji bez rentiranja imena od strane predsednika Republike, koji na ovaj način stavlja u zavisan položaj narodne poslanike, a posebno njihovu spremnost da postupaju po članu 118. Ustava Republike Srbije (koji navodi da se predsednik Republike razrešava zbog povrede Ustava glasovima najmanje dve trećine poslanika Skupštine Srbije, prim. aut.) - naveo je Gavrilović u inicijativi.

Agencija: Predsednik Srbije nije prekršio zakon

U odgovoru Agencije, koji je potpisao direktor Dejan Damnjanović, navodi se da predsednik Republike kao javni funkcioner "nema ni ustavnih ni zakonskih ograničenja da bude član političke stranke i da učestvuje u njenim aktivnostima".

- Takođe, na osnovu navedenih propisa, nema zakonskih smetnji da Aleksandar Vučić, predsednik Republike, bude predstavnik liste političke stranke, u konkretnom slučaju koalicije "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", zbog čega je Agencija ocenila da u situaciji kada je, nakon održanih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, 129 mandata narodnih poslanika dodeljeno kandidatima sa ove izborne liste, ne postoji povreda odredbe člana 40. stav 2. Zakona o sprečavanju korupcije - dodaje se.

Agencija se pritom poziva na niz članova Ustava Srbije, Zakon o predsedniku Republike, Zakon o izboru predsednika Republike i Zakon o izboru narodnih poslanika.

BIRODI: Predmet prijave je zavisan položaj poslanika od Vučića, a ne obrnuto

- Ovo nije prvi put da Agencija čita neki dopis na način na koji nije napisan, nastavljajući sa praksom da ne razume ili neće da razume prijavu i slučaj na koji joj se ukazuje. Predmet moje inicijative je zavisan položaj poslanika od predsednika Srbije, a ne predsednika Srbije od poslanika. Ovakav odgovor Agencije je još jedan dokaz teze, koja postoji i u analizi BIRODI, da je predsednik Republike neposredno zarobio Skupštinu, a preko nje Agenciju za sprečavanje korupcije i REM - kaže Gavrilović za Danas.

On još kaže da Agencija u odgovoru citira čitav niz članova Ustava i zakona koji nemaju direktne veze sa slučajem, izbegavajući da ukaže i na ključni član član 118. Ustava, koji ukazuje na direktnu vezu predsednika Srbije sa narodnim poslanicima i na njihova prava i obaveze u slučaju da on krši najviši akt države.

- Ovde je reč o jasnoj trgovini između predsednika i poslanika SNS-a, koji su u zavisnom položaju spram njega, jer bez pozamljivanja njegovog imena i njegovog učešća u kampanji SNS bi imala značajno manji broj poslanika, čime se sprečava primena člana 118. Ustava Republike Srbije. Umesto da Agencija konstatuje ovu činjenicu i predloži razrešenje takvog sukoba interesa poslanika na samom početku novog saziva Skupštine, ona se u odgovoru poziva na nerelevantni, a izbegava da navede i oceni relevantni ustavni i zakonski okvir - kaže on.

Gavrilović još kaže da ovakva odluka Agencije "otvara pitanje da li je njeno ponašanje plod neznanja ili plod nauma direktora Agencije da sačuva (ne) malu platu od 461.810,47 dinara, koju su mu u skupštinskoj proceduri, u kojoj je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije u delu sukoba interesa, dali upravo SNS poslanici na čiji zavisni položaj treba da ukaže".

On dodaje da je o realnom riziku od zavisnosti poslaničke većine u Skupštini Srbije, koja predstavlja zakonodavnu vlast, od predsednika države, koji pripada izvršnoj vlasti, obavestio i Grupu zemalja za borbu protiv korupcije (GREKO), koja broji 50 država.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Transparentnost

Zoran Živković [19.02.2024.]
Video dana

Labudovo jezero

Anketa

Da li će biti poništeni izbori u Beogradu?

Rezultati