Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

09. 02. 2024. 19:01 2

Žene po kući rade UPOLA više od muškaraca

Istraživanja o korišćenju vremena iz 2010. i 2021. godine potvrdila su stereotipe da žene, u odnosu na muškarce, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, dvostruko više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima - navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku. Za zaposlene žene, rad u kući postaje druga smena.

Podaci pokazuju da muškarci na plaćenim poslovima, kako radnim danima tako i vikendom, skoro duplo duže rade nego žene. Na drugoj strani, kao što se i očekivalo, žene rade na neplaćenim poslovima duže od muškaraca, i to i radnim danima i vikendom. U aktivnostima za zadovoljavanje ličnih potreba, oba pola više vremena provode u ovim "poslovima" tokom vikenda nego radnim danima, u proseku sat duže.

Kad je reč o slobodnim aktivnostima, žene vikendom jedan sat više posvete slobodnim aktivnostima nego tokom nedelje, dok muškarci odvoje i sat i po više vremena. Muškarci na plaćenim poslovima rade oko četiri sata, i to je duplo više od žena. Kad je posredi neplaćeni posao, u ostalim naseljima i žene i muškarci rade više od stanovnika gradskih naselja.

Ako posmatramo slobodno vreme u gradskim naseljima i žene i muškarci imaju više slobodnog vremena od stanovnika ostalih naselja. Žene duplo više vremena od muškaraca provode u obavljanju neplaćenih poslova u domaćinstvu i brizi o drugima. Žene u braku i sa detetom uzrasta do sedam godina, u neplaćenim poslovima provode skoro celu radnu smenu. Najveća razlika u obavljanju neplaćenih poslova prema polu je kod stanovništva starosti 55 i više godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati