Društvo i ekonomija

D. Ljutić

09. 02. 2024. 07:00 29

DA BI PREŽIVELI... Danju policajci, noću izbacivači

Kada unutrašnja kontrola pokrene postupak, tada izjavu daje vlasnik kluba, koji je na strani policajca i kaže da ga nije platio za posao obezbeđenja. Optuženi pripadnik MUP, najčešće izjavljuje da nije radio kao obezbeđenje, već da je došao u diskoteku da popije piće, pa se "slučajno zatekao na vratima". Uz nedostatak dokaza, prijava se ovde završava. Nije usamljen primer da u atraktivnim prestoničkim klubovima bude zaposleno pola nekog policijskog odeljenja. Vlasnici klubova ovim dobijaju na sigurnosti jer će policajac uz značku i poziv kolega lako da rešava incidente, a sa druge strane, policajci imaju dodatni prihod. Upućeni navode da se barem 30 odsto policajaca bavi dodatnim poslovima.

Sve veći broj mlađih pripadnika MUP-a Srbije je zbog malih plata primoran da obavlja dodatne poslove. Te dopunske delatnosti bi u ovom slučaju konkretno bile poslovi privatnog obezbeđenja, privatnog detektiva, prodaja automobila, atestiranja vozila, poslovi igara na sreću, naplate dugova i slično.

Pomenuta grupacija uglavnom zauzima atraktivnija mesta u MUP, kao što su Žandarmerija, SAJ, PTJ, interventne jedinice - jednom rečju specijalci. Ima i onih koji se kasnije toliko osile da ih je kasnije teško zauzdati. Postoji zid ćutanja, gde svako svakog drži u šaci i gde jedan ekipa drugoj nabacuje unosne dodatne poslove. Postoje policajci koji to rade da bi zaista povećali kako-tako kućni budžet, ali su tu i oni koji faktički počinju da vode dvostruki život.

Zato i nije redak slučaj da u skupocenom automobilu vidite policajca u uniformi. Prema nezvaničnim podacima, znatan deo pokrenutih disciplinskih postupaka u MUP-u tiče se policajca koji se bave takozvanim "crnim obezbeđenjem" lokala i klubova, za šta se zarađuje od 200 do do 500 evra za noć. Zarada, naravno, zavisi i od toga da li sa sobom nosite i službeni pištolj. 

Po navodima naših izvora, nije redak slučaj da u nekom prestižnom klubu u Beogradu, bude zaposleno pola nekog policijskog odeljenja. Vlasnici klubova ovim dobijaju na sigurnosti jer će policajac uz značku i poziv kolega lako da rešava incidente, a sa druge strane, policajaci imaju dodatni prihod. Ali, pripadnici MUP-a tako zloupotrebljavaju dozvolu da svuda nose oružje sa sobom, pa pištolje nose i u diskotekama dok rade. Dodatnu zabrinutost unosi i činjenica, da policajci, koji rade i u MUP i po klubovima, zbog umora nisu sposobni ni za jedan posao. 

Tačan broj zaposlenih u srpskoj policiji varira između 44 i 46 hiljada. U penziju se odlazi dva puta godišnje, a oslobođena mesta se popunjavaju, tako da se broj zaposlenih stalno menja. Ipak, neke procene upućenih govore da u svakom trenutku, barem 30 odsto policajaca bavi dodatnim poslovima, te da je taj broj iz godinu u godinu u porastu, zbog sve lošije materijalne situacije u kojoj se nalaze službenici MUP-a. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati