Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

07. 02. 2024. 18:58 16

"Ponižavajući i uvredljiv govor Nestorovića"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je komentar narodnog poslanika Branimira Nestorovića na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine.

Da podsetimo, on je postupke poslanika opozicije prokomentarisao rečima - "Cigani, ciganija".

- Ponižavajući i uvredljiv govor koji predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lice na osnovu njihovog ličnog svojstva, zabranjen je Zakonom o zabrani diskriminacije i za svaku je osudu - rekla je za N1 poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom snimka na kome narodni poslanik Branimir Nestorović komentariše dešavanja u skupštinskim klupama sa "cigani" i "ciganisanje".

Podsetimo, jedan od poslanika iz Pokreta "Mi - Glas iz naroda" je, snimajući konstitutivnu sednicu Narodne skupštine na kojoj su opozicioni poslanici stajali s transparentima u rukama i zviždali, upitao Nestorovića na šta mu to liči.

- Cigani, ciganija. Ako si već prihvatio mandat i došao u ovu skupštinu, onda poštuj ovu zgradu i ovaj narod koji te je izabrao - odgovorio je Nestorović.

Na ovu izjavu reagovala su i romska udruženja, a pokret Opre Roma Srbija saopštio je da izražava veliku zabrinutost zbog "skandaloznog i diskriminatornog postupanja" novoizabranog narodnog poslanika.

- Poznati lekar, a sada narodni poslanik je dužan da u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu građana kojima je odgovoran za svoj rad, kao i Romima koji su ravnopravi građani ovog društva… Ovakvim postupanjem dr Branimir Nestorović pokazuje da nije narodni poslanik svih građana, već da svojim diskriminatornim postupanjem podupire mržnju, rasizam i netrpeljivost prema romskoj zajednici, jednoj od najvećih nacionalnih manjina u Srbiji i dovodi u pitanje svoje dalje postupanje u radu Narodne Skupštine Republike Srbije - navodi ovaj pokret u saopštenju.

Osnivač Fondacije Romi za demokratiju Mensur Haliti ocenio je da izjava Nestorovića odražava štetne stereotipe i diskriminaciju prema Romima, manjini koja se bori protiv marginalizacija i predrasuda.

- Ovaj incident ne samo da krši temeljne principe, već i ističe šire društvene probleme polarizacije i netolerancije. Kada izabrani predstavnici koriste takvu retoriku i diskriminatorno ponašanje, to dodatno deli društvo i podriva poverenje u naše političke institucije - navodi se u pisanoj izjavi Halitija.

Podstimo, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 podnela je ove srede Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu zbog rasističke izjave Branimira Nestorovića.

Kako kažu u ovoj organizaciji, poslanik Nestorović, poznat po brojnim kvazinaučnim i kvazimedicinskim stavovima do sada ponosno plasiranih u javnosti, imao je rasistički ispad već na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, pre nego što se zakletvom obavezao da će braniti ljudska i manjinska prava.

Dodaju da se Nestorović svojim skandaloznim izjavama na štetu Roma i Romkinja, ravnopravnih građana Srbije, dodatno pohvalio tako što je na društvenim mrežama objavio snimke svoje izjave, što Inicijativa smatra dokazom da se on ne stidi svog rasizma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati