Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

25. 01. 2024. 21:15 12

Srbija uvozi meso i mleko i to nas mnogo košta

Predstavnici nekoliko udruženja stočara u Srbiji su ovog četvrtka na sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu ocenili da je nedopustivo da se uvoze mleko i meso i na to potroši 600 miliona evra, već bi trebalo stvoriti uslove za razvoj stočarstva.

- Sama činjenica da je u 2023. godini uvezeno mleka, mesa i proizvoda od mleka i mesa u vrednosti od oko 600 miliona evra dovoljan je podatak koji govori o neophodnosti što bržeg razvoja stočarske proizvodnje - rečeno je na sastanku, saopštio Odbor.

Stočari, kako je navedeno, smatraju da domaća biljna proizvodnja treba da bude namenjena razvoju stočarstva i prerađivačke industrije i da subvencijama, podsticajima i ostalim merama treba povezivati poljoprivrednu proizvodnju, radi sticanja što većeg dohotka po hektaru.

Neprihvatljivo je, ocenili su stočari, da država izdvaja godišnje oko milijardu evra za subvencije, a da bude zavisna od uvoza proizvoda iz oblasti stočarstva. Zato podsticajima treba "povezivati hektare sa uslovnim grlima" da bi se dostigao evropski prosek od jednog grla po hektaru poljoprivrednog zemljišta koji je sada u Srbiji triput manji.

Na sastanku je zaključeno da "guranje" u pasivan status, bez prava na subvencije, poljoprivrednih gazdinstava zbog nekoliko ari poljoprivrednog zemljišta pod šumom i objektima treba da se prekine i dozvoli prilika za ispravku i da u tu svrhu treba usvojiti pravilnik za upis površina u e-agrar.

Preneto je da je rečeno da u Upravu za agrarna plaćanja što pre treba uvesti programe IACS i LPIS kojim bi se, prilikom obrade zahteva za isplatu, po automatizmu izračunavala referentna površina poljoprivrednog zemljišta na koje se isplaćuju subvencije. U Srbiji su taj pilot-projekat podržali fondovi IPA.

Predstavnici udruženja su, kako je navedeno, izrazili želju da ih primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi razgovora o problemima u poljoprivredi.

Na sastanku su bili Udruženje odgajivača svinja Bačka Topola, Šabačko udruženje odgajivača goveda Šabac, Udruženje odgajivača goveda "limuzin" rase - Subotica, Udruženje odgajivača centralne Srbije, Sabor proizvođača agroprivrede Srbije, Udruženje odgajivača autohtonih rasa Eko selo Dudovica, Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga, Udruženje odgajivača ovaca i koza - Sokobanja, Udruženje ratara i stočara Srbije - Čenej i Udruženje "Opstanak".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati