Društvo i ekonomija

[ Izvor: CINS ]

25. 01. 2024. 11:28 7

CINS objavio izveštaj koji REM krije: Baš mnogo Vučića...

Aleksandar Vučić i SNS dominirali su televizijama sa nacionalnim frekvencijama, utvrdio je REM u izveštaju koji je krio od javnosti, a sada ga otkriva Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Nakon izbora u decembru, REM je objavio izveštaj o tome kako su neki mediji izveštavali tokom kampanje. U njemu se nisu nalazili podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, to nije istina. CINS otkriva šta ti podaci pokazuju.

Na televiziji Pink listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ je bilo posvećeno preko 18 sati izbornog programa, dok su svi ostali učesnici zajedno imali oko pet sati, navodi se u monitoringu koji je REM krio.

Hepi je listi okupljenoj oko naprednjaka posvetio oko 20 sati izbornog programa, a za njima su išli radikali sa oko šest sati. Drugi učesnici izbora dobili su ukupno oko 11 sati prostora.

Lista okupljena oko Aleksandra Vučića imala je više od 12 i po sati na televiziji B92. Ostali akteri imali su oko tri sata. Na televiziji Prva naprednjaci su dobili nešto više od osam sati izbornog prostora, a ostali nešto manje od pet sati.

Samo pozitivan ton za vlast

Nije samo razlika u dobijenom vremenu bila velika. Sve ove televizije su u velikoj meri negativno izveštavale o opoziciji, dok se o vlasti govorilo pozitivno.

Tako je, na primer, gotovo polovina izbornog programa na Pinku i televiziji B92 imala negativan tonalitet prema opoziciji i njenim pojedinačnim članovima.

Vlasnik i urednik provladinog tabloida Informer Dragan J. Vučićević je tokom 45 dana kampanje čak 12 puta gostovao u Pinkovim emisijama.

Promoteri zauzeli trećinu programa

Iz monitoringa REM-a može se videti da su na televizijama sa nacionalnom frekvencijom tokom izborne kampanje analitičari u velikoj meri promovisali poteze vlasti, a kritikovali opoziciju.

Stručne službe REM-a su zabeležile da su analitičari na Pinku tokom izborne kampanje dobili preko 28 sati, što je više od trećine ukupnog izbornog programa ove televizije.

Gotovo trećinu izbornog programa činili su razgovori sa analitičarima i na televiziji Prva. Kao analitičare na ovoj televiziji REM je označio direktorka i glavnu i odgovornu urednicu Studija B Ivanu Vučićević, kao i glavnog i odgovornog urednika Srpskog portala Dejana Vukelića. Oni su kao gosti „Prelistavanja“ komentarisali to što je preko 2.000 javnih ličnosti podržalo listu okupljenu oko SNS-a.

Više od četvrtine izbornog programa analitičarima je posvećeno i na televiziji Hepi, gde su u redovnom programu i specijalnim izbornim emisijama bili zastupljeni preko 24 sata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati