Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 01. 2024. 10:10 1

Nova 2024. godina u Srbiji je radnicima donela smrt, bedu i bolest

"U pogonu za mešanje raketnih goriva, na radnom mestu sa visokim rizikom fabrike "Trajal" poginuo je dečak koji je tek postao punoletan. Troje radnika je lakše, a jedna devojka teže povređena i svi se nadamo da će preživeti", navodi se u saopštenju Demokratske stranke koje prenosimo u celosti.

"U subvencionisanoj fabrici "MAGNA SITING" u Aleksincu se oko 100 radnika otrovalo?! Da je reč o potpunom nemaru poslodavaca, svedoči činjenica da je do trovanja došlo u dva navrata. Prvo 17. januara u večernjim satima, a potom ponovo i narednog dana. Vladajući SNS klan je prošle godine usvojio novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. Narodni poslanici Demokratske stranke su i tada govorili da je i ovaj zakon, kao i svaki drugi u državi bez institucija, mrtvo slovo na papiru.

Nedopustivo je da jedva punoletna osoba, očigledno bez radnog iskustva, radi na tako rizičnom radnom mestu na kojem je radio pokojni Nikola Rašković.

Nedopustivo je da se dva dana zaredom u istoj fabrici ponavlja trovanje radnika jer to onda nije slučajnost. Za radnike u Srbiji januar 2024. će ostati zabeležen crnim slovima, ali je tužna istina da nas u ovoj godini čeka još jedanaest sličnih meseci.

Demokratska stranka smatra da aktuelna mafijaška vlast ne samo da ne ume da organizuje državu, već i ne razume posledice svog nečinjenja i bahatosti oličenih u "paštakanju" i "dapakanju". Šta mislite, da li niko neće biti odgovoran kao u Lučanima ili na način na koji niko nije bio odgovoran ni za nesreću u rudniku Soko?

Ljudi, kao najdragoceniji resurs koji jedno društvo ima, moraju biti zaštićeni.

Naš predlog, koji je skupštinska većina lane ignorisala, bilo je vraćanje dostojanstva inspekciji rada i to tako što bi njihova zarada odražavala odgovornost koju imaju i koja ne bi mogla biti manja od zarade sudije osnovnog suda. Druga mera bila je priznavanje statusa službenog lica
inspektoru rada", zaključuje se u saopštenju Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati