Društvo i ekonomija

M. Z.

20. 01. 2024. 20:31 86

DVA SATA demagogije i obećanja Vučića, Brnabić i Malog

Danima najavljivano predstavljanje takozvanog "skoka u budućnost" i plana do 2027. godine svelo se na dva sata demagogije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i brojnih obećanja, a u glavnim ulogama su se našli Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Siniša Mali. I sve to samo kako bi se pokrila epska izborna krađa, ali i RKS tablice i ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji...

Aleksandar Vučić je danima najavljivao iz Davosa, gde je ponosno pravio Sneška, "istorijsko" obraćanje za ovu subotu. I, bogami, potrajalo je to obraćanje, jer su TV kanali puna dva sata bili okupirani obećanjima i najavama predsednika, premijerke i ministra finansija.

Sve je stalo u šest tačaka. Prvu je predstavio Aleksandar Vučić i odmah krenuo da niže obećanja. Najavljivao je veće plate i penzije, da će država od aprila ili maja ove godine za prvo dete izdavati 500.000 dinara, a za drugo 600.000, potom je isticao da će porodilišta biti rekonstruisana, priznavši da se nalaze u očajnom stanju...

A onda je reč preuzela premijerka Ana Brnabić. Istakla je da će veštačka inteligencija biti izazov broj jedan, najavila će da će u tu svrhu biti uloženo 70 milona evra, ali i da će do 2027. godine biti otvoren Fakultet muzičke umetnosti.

- Mi ćemo do 2027. godine, predsedniče, ako me ne ubijete, imati Fakultet muzičke umetnosti, oko koga se mnogo raspravljamo, dodatni aneks Fakulteta likovnih umestnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti i još stvari koje mogu da razdrmaju kreativnu Srbiju - istakla je Brnabić.

Potom se ponovo obratio Aleksandar Vučić, koji je objasnio zašto se "svađa" sa Anom Brnabić oko Fakulteta muzičkih umetnosti.

- Postoji jedno pitanje koje u Vladi neretko postavlja samo Siniša Mali. Sva ministarstva troše pare, a sve što zaradimo sliva se u samo jedno ministarstvo. Ja bih voleo da neko uštedi pare. I kada postavimo pitanje recimo Fakulteta muzičkih umetnosti, pitanje je možemo li to da izdržimo i da platimo. Možemo, naravno, zato što imamo višak - rekao je predsednik Srbije.

A onda i o putevima, priča koliko je izgrađeno do sada, kao i šta se još planira...

- Ostalo nam je od Koševa do Preljine, deonicu, biće gotova do 2025. godine. Sledeći je Pakovraće-Požega, ostalo nam je 19,5 km, i to će biti gotovo do oktobra ove godine. Deonica Sremska Rača-Kuzmin u dužini od 19 km, sa mostom u Sremskoj Rači, biti završena do kraja 2025. godine. Fruškogorski koridor, ukupno 47,5 km, biće urađen do juna 2026. godine - rekao je Vučić, pa nastavio:

- Potom imamo deonicu Šabac-Loznica, biće završena uskoro, zatim Dunavski koridor, deonica Požarevac-Golubac, to je 68 kilometara, to završavamo celo do 2026. godine! Obilaznica oko Novog Sada biće urađena za dve i po godine. Beograd-Zrenjanin-Novi Sad tu će biti mnogo muka. Mnogo pre Ekspa ćemo ipak završiti, konačno ćemo biti dobro spojeni i sa Kovačicom, i Idvor i Opovo - bio je samo deo obraćanja Vučića u ovoj temi.

Zatim je bilo reči o železnicama, proširenju kapaciteta aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i "Konstantin Veliki" u Nišu, najavio je digitalni mamograf u svakoj opštini, istakao da se mnogo ulaže u sport, te da će se nastaviti, ali i da se mora krenuti u izgradnju hidroelektrane Bistrica.

Kada su se najviši državni funkcioneri zahutkali sa obećanjima, uključio se tu i ministar finansija Siniša Mali, koji je ponovio da će do 2026. godine biti završen Nacionalni stadion

- Imaće čak 52.000 sedišta, radimo ga po svim standardima UEFA. Biće gotov do kraja 2026. godine. Gradimo i 1.500 stanova, a posle Ekspa videćemo da li ćemo ih prodavati ili ćemo ponuditi određenim kategorijama. Gradimo i Akvatik centar, novi centar vodenih sportova. I konačno povezujemo centar grada, Prokop, preko Zemun Polja sa Ekspom, i nastavljamo dalje do Obrenovca. To je nekih 18 km pruge - rekao je Mali.

Sve u svemu, "istorijsko" obraćanje se svelo na demagogiju i isprazna obećanja koja su svojstvena Vučiću u gotovo svakom obraćanju.

Jasno je, sve je učinjeno kako bi vlast pokušala da u zapećak baci nezamapćenu krađu na izborima 17. decembra, zbog čega se svakodnevno mogu čuti kritički tonovi iz Evropske unije, ali i iz Nemačke. Takođe, cilj je bio da se i pokrije uvođenje RKS tablica, kao i ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji od 1. februara...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 86

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati