Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

20. 01. 2024. 08:47 22

Direktorka klinike "Dr Laza Lazarević" sklapala ugovor sama sa sobom

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", koju je zastupala v.d. direktorka dr Ivana Stašević Karličić, zaključila je ugovor o autorskom delu sa - v.d. direktorkom ove klinike, odnosno - sama sa sobom. Po osnovu tog ugovora o autorskom delu, klinika joj je isplatila 349.000 dinara na ime honorara. Ovo je samo deo nalaza koje su utvrdili državni revizori kontrolišući poslovanje ove klinike u 2022. godini.

Kako piše N1, vršilac dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu dr Ivana Stašević Karličić smenjena je sa te funkcije u junu 2023. godine. Ona je na mestu v.d. direktora ove klinike bila od 2017. godine, a deo zaposlenih te bolnice je od septembra 2022, na protestima, tražilo tražilo njenu smenu, optuživši je za mobing.

Revizori su, u upravo objavljenom izveštaju, ukazali da je vršilac dužnosti direktora ove klinike imenovana Rešenjem Vlade Republike Srbije od 22. avgusta 2017. godine i to na period od šest meseci, koji je istekao još – 22. februara 2018. godine.

Ovo nije jedina nepravilnost na koju je ukazala DRI u izveštaju.

- Klinika Dr Laza Lazarević zaključila je sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije Ugovor o finansiranju poslova za sprovođenje studije ‘Prevalencija mentalnih poremećaja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva Republike Srbije’ kojim su Klinici obezbeđena sredstva u iznosu od 8.766.000 dinara za nabavku potrošnog materijala i radno angažovanje kadra za sprovođenje navedene studije. Ugovorom je određen rok od tri godine za sprovođenje studije. Zaključkom Vlade Republike Srbije data je saglasnost da se organizuje i sprovede predmetna studija kao naučni projekat Klinike i za nosioca studije imenovana je v.d. direktora Klinike - navodi Državna revizorska institucija u svom izveštaju.

V.d. direktora Klinike donela je odluku kojom su određeni istraživači u navedenoj studiji – glavni autor/glavni istraživač, ostali istraživači/učesnici u studiji – kao i kodizajneri studije, „a potom je Klinika sa ovim licima zaključila ugovore o autorskom delu kojima su uređena prava i obaveze Klinike (kao naručioca) i autora, lica angažovanog za sprovođenje studije“.

- Klinika je isplaćivala honorar licima sa kojima je zaključila ugovore o autorskom delu po dostavljanju njihovih tromesečnih izveštaja o realizaciji studije i u 2022. godini izvršila rashode po tom osnovu u iznosu od 1.571.000 dinara. Utvrđeno je da je Klinika koju je zastupala v.d. direktora zaključila Ugovor o autorskom delu sa v.d. direktorom Klinike, koja je u predmetnoj studiji imenovana za glavnog istraživača. Klinika je na ime honorara utvrđenog navedenim ugovorom glavnom istraživaču - v.d. direktoru Klinike u 2022. godini isplatila 349.000 dinara„ - naveli su revizori.

DRI ukazuje da su Zakonom o obligacionim odnosima definisane strane u obligacionim odnosima.

- Klinika koju je zastupala v.d. direktora zaključila je ugovor o autorskom delu sa v.d. direktora u svojstvu glavnog istraživača suprotno odredbama Zakona o obligacionim odnosima, imajući u vidu da u navedenom obligacionom odnosu ne postoje dve strane. Ugovor je potpisala pomoćnik direktora za nemedicinske poslove kojoj je v.d. direktora Rešenjem o prenosu ovlašćenja prenela ovlašćenja da u njenom odsustvu potpisuje određena dokumenta - navode revizori.

DRI je ukazala na rizik u ovom slučaju.

- Klinika je izvršila rashode za ostale stručne usluge u iznosu od 349.000 dinara za isplatu honorara po osnovu zaključenog ugovora o autorskom delu u kojem ne postoje dve ugovorne strane, jer se isto lice pojavljuje u svojstvu naručioca i autora, što nije u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o budžetskom sistemu. Ukoliko ugovor nije zaključen u skladu sa propisima nastaje rizik da će iz realizacije istog proisteći preuzimanje obaveza i izvršavanje rashoda bez pravnog osnova.

Uvidom u poslovne knjige Klinike DRI je utvrdila da je početno stanje datih avansa za nabavku materijala i usluga na dan 1. januar 2022. godine iznosilo 596.000 dinara, od čega se 444.000 dinara (74%) odnosilo na avanse date za finansiranje dela rashoda za sprovođenje naučnoistraživačkog projekta dizajniranog kao klinička opservaciona studija, pod nazivom „Biomarkeri u shizofreniji: kinureninska kiselina, L-kinurenin, proinflamaturni citokini, dužina telomera i aktivnost telomeraze u leukocitima periferne krvi pacijenata obolelih od shizofrenije“.

- Dva zaposlena lica Klinike podnela su 9. septembra 2021. godine v.d. direktora Klinike molbu za finansiranje navedenog projekta u iznosu od 1,39 miliona dinara. Finansijska sredstva u navedenom iznosu su bila potrebna za nabavku reagenasa neophodnih za obavljanje biohemijskih analiza - ukazali su revizori.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati