Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

12. 01. 2024. 16:08 25

Raspad sistema u EPS: Šalteri i dalje ne rade

Ni gotovo mesec dana nakon hakerskog napada, Elektroprivreda Srbije ne uspeva da se oporavi. U desetak EPS-ovih ogranaka, na šalterima ove kompanije i dalje se ne mogu platiti računi zbog "blokade sistema".

Elektroprivreda Srbije (EPS) je još 19. decembra saopštila da je bila ne meti "nezapamćenog hakerskog napada". Tada su IT sistemi stavljeni van funkcije.

Saopšteno je, između ostalog, da će tako biti dok IT stručnjaci ne budu sigurni da je virus eliminisan. Međutim, mesec dana kasnije, virus je izgleda dalje tu, a u kompaniji od strateškog značaja vlada potpuni haos.

U Masarikovoj ulici u Beogradu, gde se nalazi filijala EPS-a, na samom ulazu stoji nalepljeno obaveštenje da blagajne i šalteri ne rade zbog tehničkih problema.

Situacija nije bolja ni u ostatku Srbije. Na šalterima EPS-a širom zemlje nije moguće platiit račun za struju. Sajt za plaćanje i proveru računa EPS-a takođe ne funkcionišu.

Podsetimo, nekoliko dana nakon vesti o hakerskom napadu, objavljeno je ko stoji iza njega. Radi se o hakerskoj grupi "Qulin".

Kako su tada mediji preneli, sa foruma "Bezbedan Balkan" koji okuplja stručnjake za bezbednost na interneru, duže od godinu dana upozoravali su javnost, ali i nadležne institucije na različite propuste i incidente koji se odnose na digitalnu zaštitu sistema EPS.

Tokom 2023. godine na crnom tržištu našli su se navodni mejl nalozi, kao i mejl prepiske zaposlenih u EPS, ugovorima, obračunima, porukama sindikata, izvestili su sa ovog foruma, a prodavali su se i nalozi zaposlenih u "Elektromreži Srbije".

Naš portal pokušao je da dobije više informacija iz EPS-a o problemima na šalterima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati