Društvo i ekonomija

D. Ljutić

11. 01. 2024. 05:53 13

SNS već 11 godina "odlaže" ulazak Srbije u EU

Do tragikomičnih razmera autorativno ponašanje Aleksandra Vučića, nailazi za sada tek mestimično na osude, i to samo pojedinih faktora. Taman posla da se radi o adekvatnom sistematskom odnosu zvaničnog Brisela prema "gospodaru“ Vučiću,  i SNS koji u srcu postmoderne Evrope gaze sve principe vladavine prava, u koju se EU zvaničnici zaklinju kao jednu od ključnih evropskih vrednosti.

Od povratka na vlast 2012. godine, nakon dvanaestogodišnjeg perioda provedenog u opoziciji, Aleksandar Vučić se sistematično peo uz političke lestvice Srbije, napredujući od ministra odbrane do premijera, i konačno do predsednika. Srbija je, spolja gledano, navodno demokratsko društvo, sa nominalno slobodnim izborima i političkom opozicijom, gde zagovornici opozicionih stavova imaju mogućnost da kritikuju vladajuću partiju bez straha od misterioznog nestanka preko noći. Ali...

Aleksandar Vučić je i ovogodišnju čestitku Republici Srpskoj iskoristio da ponovi da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Dejtonski sporazum.Tim mirovnim sporazumom je 1995. godine okončan rat u BiH i formirana su dva entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH. Međutim, Vučić ne kritikuje Dodikove izjave o secesiji Republike Srpske. Ne osuđuje nikada Dodika, ni njegove najave otcepljenja, a otcepljenje je antidejtonski stav.

Ono što Vučić sada gubi je, inače smanjena, podrška na Zapadu. Koliko dugo Vučić može da zadrži Zapad na svojoj strani i jesu li kritike stranih medija signal da se strpljenje EU bliži kraju?

Preduslov za takvo razmišljanje je priznanje da sadašnji pristup nije dao prave rezultate, da je došlo do demokratskog nazadovanja u Srbiji i da je ona ozbiljno ograničila slobodu medija, prostor civilnog društva, ekonomske slobode. A takvog priznanja još uvek nema. Otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom stoji od decembra 2021. godine. Tada je Srbija otvorila prvi od šest klastera, setova poglavlja, po novoj metodologiji usvojenoj početkom 2020.

Dakle, pitanje je da li u Briselu uopšte razmišljaju o tome šta bi moglo da zameni njihovu politiku prema predsedniku Srbije i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci.  A otvaranje poglavlja i dalje je na čekanju zbog "evidentnog nazadovanja u pogledu vladavine prava, koja je u središtu procesa pristupanja".

Komentarišući učešće delegacije Srbije na proslavi, portparol Evropske unije Peter Stano je ocenio je da "postupke, izjave ili gestove koji negativno utiču na dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, te doprinose političkim podelama, treba izbegavati". Ubrzo su u vodećim zapadnim medijima otvorene i diskusije o mogućem preispitivanju Vučićeve uloge u usmeravanju Srbije ka Evropskoj uniji i demokratizaciji zemlje. 

Istovremeno, osim OEBS-a i drugih međunarodnih posmatračkih misija, Nemačka je saopštila da su navodi o nepravilnostima u izbornom procesu neprihvatljivi za zemlju koja teži da se pridruži Evropskoj uniji. Ovo veoma kritičko saopštenje zvaničnog Berlina otežati Srbiji da ubedi članice EU da budu otvorene i entuzijastične za proces proširenja. Dakle, sve što se dešavalo na izborima u Srbiji ne pomaže njenim evropskim integracijama.

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da ne postoji parlament u Evropi u kojem jedna stranka do te mere dominira kao što je slučaj sa Srpskom naprednom stranko i to je jasan signal da se Srbija udaljava od evropskih integracija i vrednosti, kao što su demokratija i vladavina prava.

Vučićevo do tragikomičnih razmera autorativno ponašanje, nailazi za sada tek mestimično na osude, i to samo pojedinih faktora. Taman posla da se radi o adekvatnom sistematskom odnosu zvaničnog Brisela prema  "gospodaru“ Vučiću,  i SNS koji u srcu postmoderne Evrope gaze sve principe vladavine prava, u koju se EU zvaničnici zaklinju kao jednu od ključnih evropskih vrednosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati