Društvo i ekonomija

D. Ljutić

02. 01. 2024. 06:12 4

ŠLIHTANJE VUČIĆU Paraživot podanika

Kad ne budu svi mogli da naplate svoju kamaticu od članstva, glasanja, prikupljanja "kapilarnih glasova“, sistem će se raspasti. Obični glasači će otrpeti još jednu godinu u kojoj se teško živi, ali se ipak živi. Ali problem je sa malim ličnim koristima. A tu su zaslužni sportisti, isluženi glumci.

I u političkom životu u Srbiji nije novost da se na njihovu stranu prelazi i ako ste do juče tvrdili da su oni pokvarenjaci. Klijentelistički sistem kakav je Aleksandar Vučić formirao, po uzoru na piramidalne šeme štednje, moguće je održavati sve dok postoji dovoljno široka baza, koja će proizvoditi resurse neophodne za zadovoljenje potreba onih unutar sistema.

Ni posle deset godina postojanja SNS nema jasnu ideološku i programsku vizuru. Njihova ideologija je zapravo vlast, stranka privlači ljude isključivo time što je na vlasti, a to je prouzrokovano time što su nadgradili prethodni partokratski sistem i usavršili ga. Tako su se u Srpsku naprednu stranku učlanili  košarkaš Željko Rebrača, stonoteniser Ilija Lupulesku, francuski aktivista desnice i državni zvaničnik Srbije Arno Gujon.

Ako i ne ostane upamćen po istorijskim građevinskim poduhvatima, jer oni mogu biti zasluga samo jednog čoveka, Momirović će sigurno ostati upamćen kao ministar koji je najviše hvalio predsednika i zabavljao tviter-zajednicu. Tomislavu Momiroviću se svojevremeno ostvario san. Em ga je vozio lično predsednik Aleksandar Vučić, em je taj snimak sa naslovom "ono kad te vozi predsednik Srbije" osvanuo, zahvaljujući suvozaču Siniši Malom na društvenim mrežama. A poznato je koliko Toma Mona, kako mu tepa javnost, voli i predsednika, i društvene mreže .

Nije svako poslanica Staša pa da dobije posao savetnika u Elektrodistribuciji, da se hvali svojim uhljebljenjem, da godinama neometano krši antikorupcijske propise i pri tome ih stručno tumači. Ona je u nekom višem ešalonu, mada i tu, naravno, niko nije nedodirljiv.

Poslednjeg dana odlazeće godine intervju je dao generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić. Ni o najbližnjima se tako ne govori.

- Aleksandar Vučić jeste veliki navijač Crvene zvezde, on to ne krije, odrastao je na severnoj tribini, često dođe da gleda utakmice kluba, moj je prijatelj i brat, neizmerno ga volim, ali... Kao odgovoran čovek nikada ne bi dozvolio da zloupotrebi funkciju da se pomaže Crvenoj zvezdi više nego Partizanu. Nikad! Nikad! Niti bih ja to od njega ikad tražio - rekao je Terzić.

Uz deljenje para i druge beneficije ide ukidanje bilo kakvog slobodnog razmišljanja. Vlast zauzvrat od naroda traži samo tišinu. Ne mora ni red, ne mora ni rad, ni da deca budu vaspitana, dobri đaci, da ne vređaju i ne zlostavljaju svoje nastavnike, ali mora tišina da bi vladar mogao slobodno da funkcioniše i da ne nailazi na kritike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati