Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

27. 12. 2023. 14:46 14

Posmatrač EP o napadu vlasti: Ono što se meni dešava, srpska opozicija doživljava godinama

Andreas Šider, vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu, koji je bio posmatrač na izborima u Srbiji, izjavio je da je "predsednik Aleksandar Vučić guši demokratiju u Srbiji".

Posmatračka misija Evropskog parlamenta je, kao i misija ODIHR-a, utvrdila brojne nepravilnosti na izborima koji su 17. decembra održani u Srbiji. Kada je Šider javno progovorio o tome, srpska vlast ga je optužila da laže.

- Ono što već danima doživljavam u vidu kampanja mržnje na internetu protiv mene, a koje kontroliše vladajuća partija, vrlo jasno pokazuje kakva je situacija sa demokratijom u Srbiji. Ovo što ja doživljavam, srpska opozicija i svaki novinar u zemlji doživljavaju već godinama. To pokazuje da Aleksandar Vučić guši demokratiju u Srbiji - izjavio je Šider za list "Salcuburger nahrihten".

Osvrćući se na proteste koji se u Srbiji odvijaju sa zahtevom da se ponove izbori na svim nivoima, Šider je ocenio da se tu ne radi toliko o opoziciji, koliko o narodu koji neće dozvoliti da im se demokratija oduzme.

- Zato će protest biti nastavljen. Za Srbiju koja se zalaže za moderne evropske standarde. Na kraju krajeva, radi se o iskazanoj volji naroda, a očigledno desetine hiljada imaju utisak da su im izbori pokradeni - rekao je Šider.

Istakao je i da je EU predugo okretala glavu na probleme u Srbiji, ali da je sada i Evropska komisija kritikovala nedavno održane izbore.

- Sada vlada rizikuje da pristupni pregovori Srbije sa EU budu stavljeni na čekanje. To bi bila krađa budućnosti za Srbe koji žele demokratsku državu bez korupcije - uveren je Šider.

Na pitanje da li bi za dalji evropski put Srbije bila neophodna promena režima, Šider je rekao da je "u svakom slučaju potrebna promena politike". Slikovito je ocenio da se u Srbiji uključio "alarm" i da uzbuna mora da zvoni širom Evrope.

- Kritikujem meku politiku EU prema prestupima Aleksandra Vučića. Ono što sada vidimo jeste da stanovništvo u Srbiji to više neće tolerisati. To je dobar znak. Istovremeno, ne smemo dozvoliti da se metode režima u Beogradu šire po Balkanu i destabilizuju region - upozorio je Šider.

Austrijski list navodi i da su u Srbiji već danima odvijaju protesti protiv izborne krađe, kao i da nekoliko poslanika opozicije štrajkuje glađu.

Posebno se ističe neurednost biračkog spiska, i činjanica da je hiljade ljudi iz Republike Srpske na izborni dan organizovano dovoženo u Beograd na glasanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati