Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

17. 12. 2023. 07:00 6

NAJEZDA glodara na srpsko žito

Glodari u Srbiji masovno napadaju pšenicu jer je su ove jeseni imali idealne vremenske uslove, žale se poljoprivrednici.

- U godinama preteranog množenja, poljski glodari mogu napraviti značajne štete i na usevima - kaže Slobodan Gošić iz šabačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

- Suva i topla jesen pogoduje bržem razvoju glodara. Poljski miševi su napravili ogromne štete na usevima kao što su pšenica, ječam, uljana repica, kao i na lucerištima - dodaje Gošić za Vreme.

Ova vrsta glodara se lako i brzo razmnožava. Oštećuju koren, sakupljaju seme posejanih useva, odnoseći ih u legla. Osim poljskih miševa, neretko se pojavljuju i poljske voluharice.

- Poljski miševi se suzbijaju odmah po uočavanju prisustva. Suzbijanje poljske i podzemne voluharice na ozimim usevima ili lucerištu izvodi se u jesen ili na proleće - kaže Gošić.

Poljoprivrednicima se preporučuje da hemijski trebe štetočine čim primete jednu aktivnu rupu po aru zemlje - kad je u pitanju miš. Kad je voluharica, onda kad primete pet rupa po aru.

Problemi sa skladištenjem zbog niske cene otkupa

Prema podacima Udruženja "Žita Srbije", ove jeseni je zasejano 625.000 hektara žita, stotinu hiljada hektara manje u odnosu na prošlu godinu.

Jer, skladišta u Srbiji trenutno drže oko 4,5 miliona tona pšenice ovogodišnjeg roda i izuzetno velikih zaliha iz prošle godine. Srbija godišnje za domaće potrebe troši oko 1,7 miliona tona žita i ima ga i za izvoz.

Uz velike zalihe, Srbija se suočava i sa ozbiljnim logističkim problemima kada je reč o izvozu.

Sa gotovo 700.000 hektara ove godine požnjeveno je 3,43 miliona tona pšenice. To što je rod bio rekordan, ostalo je u senci priče o ceni, kojom proizvođači nisu bili zadovoljni ni tokom žetve, a ni danas.

Pšenica se izvozi u 23 zemlje sveta. U strukturi evropskog izvoza Srbija učestvuje sa 1,1 odsto i nalazi se na 12. mestu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati