Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

13. 12. 2023. 08:12 2

Veliki povratak velikog kašlja u Srbiju

U toku je sezona slinavih noseva, gripa i drugih bolesti. Ali, u Srbiju se vratio i veliki kašalj, bolest koja je bila iskorenjena. Ta zarazna bolest koju izaziva bakterija poznata je i kao “magareći kašalj”. Od početka godine završno sa prvom nedeljom decembra u Srbiji je registrovano 458 slučajeva velikog kašlja.

Kako za "Vreme" upozorava epidemiolog Zoran Radovanović, to je broj utvrđenih slučajeva, a stvarni je veći. Jer ili se ljudi ne jave lekaru ili im nije postavjlena tačna dijagnoza ili im pak nije popunjena prijava o obolevanju.

Velikim kašljem mogu se zaraziti i odrasli. Međutim, Radovanović naglašava da, ukoliko roditelji ne vakcinišu svoje dete, kod malih pacijenata je moguć i smrtni ishod što se i dešavalo u Srbiji u prethodnim godinama.

- Zaražavanje odraslih je neminovnost, ali je važno da se zaštite odojčad i mala deca, jer među njima infekcija može da se završi fatalno - upozorava Radovanović.

Pojava velikog kašlja u Srbiji

U prvoj deceniji ovog veka prijavljivanje velikog kašlja u Srbiji svodilo se na niske dvocifrene brojeve, kaže Radovanović i dodaje da je to posledica dobrog obuhvata vakcinom, ali u većoj meri i odsustva aktivnog traganja za obolelima.

Dalje objašnjava da, kada je u Vojvodini uveden aktivni nadzor nad ovom bolešću, u javnosti se predstava o učestalosti velikog kašlja izmenila. Te je tako 2018. godine prijavljen 351 bolesnik u celoj zemlji, od kojih je 300 poticalo sa područja Pokrajine.

Ove godine učestalost obolevanja od velikog kašlja je dostigla rekord, a prema rečima našeg sagovornika takav skok odlikuje i druge infekcije disajnih organa.

- Razlog su izolacija, fizičko razdvajanje, nošenje maski i slične mere sprovođene zbog pandemije kovida. Od početka 2020. godine povećana je i populacija osetljivih grupa, tako da je porast obolevanja bio neminovan - naglašava on.

Međutim, iz ovog razloga brojnije su i druge respiratorne infekcije. Pa tako Radovanović kaže da tekući, deveti talas kovida traje još od avgusta, te da se narednih sedmica očekuje i dodatni porast zaraženih.

Prevencija - vakcinom

Najznačajniji način prevencije jeste imunizacija. Kako se navodi na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", vakcine kod velikog kašlja se obično daju u kombinaciji sa vakcinama protiv difterije i tetanusa.

- Za infekcije sprečive vakcinacijama važno je da stanovništvo bude vakcinisano - kaže Zoran Radovanović i dodaje da su tom merom iskorenjene mnoge zarazne bolesti poput velikih boginja, malih boginja i drugih, ali i eliminisane su difterija, tetanus, kao i svedene na minimum neke bolesti poput velikog kašalja.

Objašnjava i da se vakcinacija odojčadi sprovodi sa navršenih šest ili osam meseci života, a da se u tom kritičnom periodu od dolaska iz porodilišta do davanja prve doze vakcine odojče u mnogim razvijenim zemljama štiti tako što se vakcinišu svi odrasli ukućani.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati