Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

12. 12. 2023. 15:36 1

"Aerodrom "Nikola Tesla" otpušta 1.000 zaposlenih"

Aerodrom "Nikola Tesla" otpušta 1.000 zaposlenih i ukida službu saobraćaja, a sve poslove opsluživanja aviona i putnika Er Srbije, koji obavlja 60 odsto prometa, preuzima kompanija Menzis eviejšn, koja bi trebalo da preuzme i zaposlene, saopštila je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Koncesionaru, kompaniji Vansi erports ostaju samo zgrada i građevinske mašine, što je, prema oceni ASNS, možda i svođenje na pravu meru, "jer je višemesečni haos od prošle godine najbolji dokaz da Vansi nema kapacitet ni znanje da obezbedi normalan saobraćaj i elementarnu izvesnost putnicima".

- Problem je što se sve ponovo rešava preko leđa 1.000 najstručnijih radnika, koji jedini u Srbiji imaju sve licence za rad u delatnosti vazdušnog saobraćaja i koji, što je navažnije, znaju svoj posao. Uz najgrublje kršenje zakona, oni se teraju u drugu firmu - ukazuje ASNS.

Sindikat konstatuje da, iako se u ovom slučaju radi o klasičnom tehnološkom višku, zloupotrebom zakona, a sve da ne bi isplatili otpremnine, pod pretnjom ostajanja bez posla, zaposleni se prisiljavaju da pređu u Menzies Aviation Srbia, a da ni sindikat ni zaposleni, osim uopštenih fraza, nemaju osnovne informacije o novom poslodavcu, radnim uslovima, poslovima koje će obavljati, zaradama i njihovoj budućnosti.

Aocijacija je ukazala da će prava svojih članova zaštititi svim mogućim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima i upozorila državu, pravosuđe i javnost da se najbezobzirnijem kršenju zakona stranih kompanija, i to bez ikakvih posledica, čak i uz pomoć određenih državnih organa, jednom zauvek mora stati na put.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati