Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

06. 12. 2023. 20:35 2

Telekom rasprodaje stratešku imovinu da bi prikrio višemilionske dugove?

Telekom rasprodaje stratešku imovinu, a država ne reaguje. Koga su obavestili o svojim poslednjim poslovnim potezima i da li su akcionari rekli svoj stav o tome? Nema odgovora iz Telekoma Srbija na ova pitanja, a povodom saznanja BIRN-a da dogovaraju prodaju dela infrastrukture. Stručnjaci kao krajnji cilj vide pokušaj Telekoma da pokrije višemilionske dugove.

Da li je na delu tek obična prodaja „nekih“ antenskih stubova, trafo-stanica i "nešto" zemljišta - kako je prodaju dela strateške imovine pokušao da relativizuje prvi čovek Telekoma, Vladimir Lučić? U ovoj priči, ipak, krije se mnogo više od toga. Osim što se ceo proces odvijao u tajnosti za širu javnost deluje da je Telekom o svojim potezima nije obavestio akcionare?

- Da je Telekom akcionarsko društvo kotirano na berzi, ono bi moralo da ispuni te neke minimalne zakonske kriterijume, a jedan od njih jeste da se svi bitni događaji moraju publikovati investicionoj javnosti. Vi imate situaciju ako su ti bitni događaji po Zakonu - raspolaganje imovine velike vrednosti - čak i akcionari imaju pravo da traže otkup akcija od same kompanije. Znamo da je Skupština akcionara glavni vlasnički organ u akcionarskim društvima, to ovde nije slučaj, tako da imamo neke partijske odbore koji kontrolišu poslovanje - objašnjava glavni broker u kompaniji Momentum Securities Nenad Gujaničić.

Telekom rasprodaje, država ćuti. Iz Vlade Srbije i resornog ministarstva o celom slučaju nema odgovora na pitanja N1. A da je prodaja infrastrukture sve bliža realizaciji, pokazuje i podatak da je budući kupac - Aktis osnovao svoje preduzeće u Srbiji - "Actis Luna Telecom Tower". Aktis bi novac za kupovinu trebalo da dobije, delom i iz kredita Međunarodne finansijske korporacije pri Svetskoj banci, a manjinsko ulaganje, zajedno sa konzorcijumom investitora, razmatrao je i EBRD.

Ako se "šoping" po Aktis uspešno završi, Telekom će u budućnosti od njih iznajmljivati upravo tornjeve koje im je prethodno prodao.

- Rukovodstvo Telekoma, kao kompanije u vlasništvu Republike Srbije, dužno je javnosti da objasni potencijalno koruptivno delovanje pri prodaji dela imovine i daljeg poslovanja Telekoma Srbija. Koliko ćemo godišnje plaćati drugoj kompaniji za korišćenje ove infrastrukture? Da li je ovo još jedan od mehanizama izvlačenja javnog novca u privatne džepove - naveli su iz Političke platforme Solidarnost.

Poslovanje Telekoma decenijama unazad može da se svede na jednu reč - netransparentno. Zato je upitno i šta su pravi razlozi za rasporadaju dela imovine?

- Bojim se da to nije u pitanju dalji razvoj kompanije, koji im ja iskreno želim, već je pre svega problem sa likvidnošću, jer znamo da je Telekom izuzetno zadužen i bojim se da bez prodaje dela imovine da će ti dugovi u bliskoj budućnosti teško moći da se servisiraju - kaže Gujaničić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati