Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

30. 11. 2023. 20:19 3

Zašto se tolerišu dugovi Telekoma prema EPS?

Računi za struju uveliko su u poštanskim sandučićima. Na jednu adresu račun uporno stiže, ali ga niko ne plaća. Na toj adresi je državno telekomunikaciono preduzeće Telekom Srbija, koje prema EPS-u ima astronomske dugove. Zašto se to Telekomu toleriše i da li je "žmurenje na dug" zapravo još jedan vid pomoći države?

Telekom duguje 11,5 miliona evra za neplaćene račune za struju Elektroprivredi Srbije. Kandidovao se time Telekom da bude u top pet najvećih dužnika prema EPS-u.

Ko i zašto toleriše ovakva dugovanja Telekoma prema najvažnijem javnom preduzeću na koje se oslanja čitava privreda? Zbog sumnje da se zapravo radi o državnoj pomoći Telekomu, kako N1 saznaje, od Komisije za kontrolu državne pomoći zatraženo je da ispita sve detalje.

- Koristimo priliku da ukažemo da se postavljeno pitanje odnosi na predmet koji je danas, 30. novembra 2023. godine zaprimljen u Komisiju za kontrolu državne pomoći. U skladu sa članom 35. Zakona o kontroli državne pomoći, Komisija će koristiti zakonom dostupne mehanizme radi utvrđivanja pravilnog i potpunog činjeničnog stanja o čemu će blagovremeno obavestiti Podnosioca inicijative - ističu iz Komisije za kontrolu državne pomoći za N1.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić tek nedavno je rekao da je najveća telekomunikaciona kompanija veliki korisnik EPS-a i da su im mesečni računi i po više miliona evra.

Kaže Lučić i da je Telekom dobio reprogram za plaćanje duga sa kamatom, jer im je prvi deo godine bio investicioni.

- On je krenuo (reprogram) od ovog meseca, pa u narednih 6 meseci… Inače, to nije neka tajna. To Elektroprivreda objavljuje tako da ćete videti već naredni mesec značajno smanjenje, kako sad otplaćujemo ovaj dug i taj reprogram - rekao je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija na RTS 26. novembra.

Pod kojim je to uslovima Telekom dobio reprogram ispitaće, takođe, Komisija.

Da li je Telekom dobio povlašćeni status u odnosu na druge učesnike na tržištu ili je isto bilo dostupno i drugim privrednim subjektima pod sličnim uslovima?

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da se svaki dug negativno odražava na poslovanje EPS-a, ali i dodaje da to preduzeće ima mehanizme kojima se bori protiv gomilanja duga.

- Pri sklapanju ugovora se uzimaju menice, svaki komercijalni kupac daje menice, tako da mogu da se puste i menice za ta data potraživanja, takođe postoji mera obustave električne energije, ukoliko se dug gomila, a na kraju zadnja mera je i utuženje duga. Kada je reč o privredi, odnosno o dužnicima komercijalnim - rok zastarelosti je tri godine, tako da u roku od tri godine morate utužiti taj dug - naveo je Marković.

Podsećanja radi, Evropska komisija je utvrdila da selektivno oslobađanje učesnika na tržištu plaćanja struje ili privilegovani tretman - predstavljaju nedozvoljenu državnu pomoć, koja narušava konkurenciju.

A ukoliko Komisija utvrdi da je na delu bila - nezakonito dodeljena - državna pomoć, Telekom će morati sve da vrati EPS-u i to pod istim uslovima kao i svi drugi privredni subjekti u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati