Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 11. 2023. 22:20 21

"Neće mu proći": Srednjoškolci odbrusili Vučiću

Da helikopter ponovo leti, čuli smo u nedelju uveče od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom gostovanja na TV Pink. Ovoga puta 10.000 dinara stiže srednjoškolcima, ili kako Vučić kaže, onima koji u velikoj meri ne glasaju. Ipak, onaj mali broj broj njih koji ima pravo glasa poručuje predsedniku Srbije da ne pokušava da potkupljuje mlade, već da novac koji je, kako napominju, namenio za podmićivanje, preusmeri na rešavanje problema koje škole imaju.

Sa Pinkovog megafona, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će država dati novu "pomoć" za određene grupe građana u Srbiji. Ovoga puta na redu su srednjoškolci, jer i među njima, ima onih koji će glasati 17. decembra.

- Danas smo razgovarali, Ana Brnabić, Siniša Mali i ja oko nekih dodatnih mera. U narednih 10 dana će država prebaciti novac jedinicama lokalne samouprave koje će isplatiti 10.000 dinara svakom srednjoškolcu - rekao je Vučić, najavivši time nova izdvajanja iz državnog budžeta za potrebe što boljeg rezultata Srpske napredne stranke na predstojećim izborima.

"Misli da smo potkupljivi - neće mu proći"

Ovakvu najavu Vuk Cvetković iz neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo", vidi kao kupovinu glasova. Dodaje da je evidentno da vlast slabi i da Vučić na ovaj način pokušava da pridobije glas i podršku mladih.

- A to radi klasičnom političkom manipulacijom, gde kroz finansijska sredstva privlači pažnju. Poručio bih mu da postoje škole u Srbiji bez grejanja, profesori koji godinama rade po ugovoru i učenici koji se plaše da kažu svoje mišljenje zbog straha od režima. Dok se ove stvari ne promene, nećete dobiti podršku mladih koju toliko silno želite.

Srednjoškolac Luka Babić smatra da nova davanja nisu samo nepoštovanje mladih, već i celokupnog stanovništva.

- Vučić je time pokazao da su mladi potkupljivi i da ih je moguće podmititi. Postavlja se pitanje odakle njemu prava da tako deli pare i koja je uopšte (zvanična) svrha toga. Niti je njegova ingerencija da deli tako pare, niti to uopšte ima smisla, a još je uvredljivo da to radi isključivo pred izbore.

Da ne pokušava da "podmiti" i "kupi" samo srednjoškolce (bar one sa pravom glasa), već i njihove roditelje, u nedelju smo čuli i od predsednika lično.

- Smatramo da je to vrlo važna mera pred praznike, da roditelji mogu svoju decu da obraduju poklonima - rekao je Vučić objašnjavajući najavljenu državnu pomoć.

Istu želju za potkupljivanjem predsednik je pokazao i nešto ranije ove godine, par meseci pred raspisivanje izbora. Pre dva meseca "državna pomoć" u istovetnom iznosu - 10.000 dinara - delio je za decu do 16 godina. Kao i prethodnog puta, i sada će se vršiti preko roditelja. Najavljeno je da će uplata novca srednjoškolcima ići preko majki, a ukoliko maloletno lice živi sa ocem, preko oca. Takođe, srednjoškolci koji žive u hraniteljskim porodicama novac će dobiti preko hranitelja.

Broj onih koji će ovoga puta dobiti pomoć od 10.000 dinara je, oko, 235.000, što znači da će iz državnog budžeta za potrebe kampanje naprednjaka biti izdvojeno oko 2.350.000.000 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati