Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

24. 11. 2023. 22:09 7

Đorđević se lažno predstavljao kao ambasador na sudu

Direktor Pošte Zoran Đorđević nije ambasador Srbije u Sloveniji, ali mu to ne smeta da se tako predstavlja. Na poslednjem sudskom ročištu u sporu s liderom SSP Draganom Đilasom, njegov advokat je rekao da Đorđević nije mogao da dođe jer je od avgusta zaposlen kao ambasador u Sloveniji. Gde je i šta je zaista radio Đorđević, to samo on zna. Ono što zna javnost jeste da je juče, 23. novembra, iz ove države stigla vest da mu nije dala agreman.

Zapisnik sa sudskog ročišta održanog 31. oktobra ove godine, prepun je neverovatnih informacija. Pre svega, može se saznati to da je Zoran Đorđević još od avgusta ambasador u Ljubljani. U Zapisniku u koji je Nova.rs imala uvid, između ostalog, piše:

- Punomoćnik tuženog osporava tužbu i tužbeni zahtev, ostaje pri podnesku od 24.04.2023. godine. Izjavljuje da je tuženi u međuvremenu postao ambasador i da je bio sprečen da dođe na današnje ročište. Izjavljuje da je ambasador u Sloveniji i počeo je da radi krajem avgusta, početkom septembra - piše u izveštaju.

Zatim se navodi da punomoćnik tužioca predlaže da se zatraži službeno od Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije podatak da li je tuženi akreditovan i da li je otpočeo svoj mandat amabasadora u Sloveniji.

Đorđevićev advokat se tome usprotivio. Jasno je i zašto.

Iz Slovenije je stigla vest da nije dala agreman kandidatu Srbije za ambasadora Zoranu Đorđeviću, zbog "formalnih prepreka bezbednosne prirode".

Srbija je zvaničnim kanalima 8. avgusta ove godine zatražila od Slovenije saglasnost za Zorana Đorđevića, koji bi trebalo da bude imenovan za ambasadora u Sloveniji. Prema saznanjima slovenačkog lista "Delo", Đorđević neće dobiti saglasnost Slovenije da postane ambasador Srbije.

"Delo" navodi i da nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o problemima u dodeli agremana za Đorđevića. Naime, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovenije ne komentariše proceduru za izdavanje agremana za šefove diplomatskih misija u Sloveniji.

U principu, u slovenačkoj diplomatiji podela agremana sledi šest do osam nedelja nakon predloga, ako, naravno, nema prepreka za njegovo izdavanje. To utvrđuju nadležne institucije, od Ministarstva spoljnih poslova, policije, pravosudnih organa do slovenačke obaveštajno-bezbednosne službe.

Prema saznanjima "Dela", jedna od institucija izrazila je "formalnu rezervu" prema Đorđeviću.

Inače, Đilas je Đorđevića tuđio zbog uvreda i optužbi koje je izneo na njegov račun u izjavi za jedan prorežimski portal.

- To je jedna od najuvredljivijih o meni u prethodnih desetak godina,a o meni su svašta lagali o čemu govori podatak da do ovog trenutka imam 120 pravosnažnih presuda za uvrede - rekao je Đilas.

Sledeće ročište zakazano je za 14. februar iduće godine. Nesuđeni ambasador ne bi trebalo da ima većih prepreka da se na njemu pojavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati