Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

21. 11. 2023. 06:59 1

EU reguliše rad dostavljača, u Srbiji tapkaju u mestu

Jedna od zabluda u diskusiji o platformskom radu jeste da je posao putem digitalnih platformi svetska novotarija, odnosno da se države još nisu uhvatile u koštac sa ovom novom tehnologijom. Slično će vam reći i dostavljači u Srbiji - da je materija nova i da je "svuda u svetu isto", odnosno da je to što nemaju određena radnička prava normalizovano.

Ipak, prava platformskih radnika bi trebalo da do kraja godine bude regulisan na nivou Evropske unije, direktivom koja će se uključiti u zakonodavstvo svih država članica. Ta direktiva će propisati kako i na koji način se obavlja platformski rad, sam odnos između poslodavaca i zaposlenih, prava radnika, piše Nova ekonomija.

U Srbiji, platformski rad i dalje nije regulisan Zakonom o radu i više se oslanja na Zakon o agencijskom zapošljavanju, pa radnici ostaju bez dela prava na koje drugi zaposleni računaju - kao što su pristup nadoknadi za nezaposlenost, plaćeno bolovanje, godišnji odmor i porodiljski/očevski dopust.

Prema rečima projektne menadžerke Reshaping Work-a Jelene Šapić prvobitni predlog Evropske komisije iz decembra 2021. godine predviđao je da se zaposlenima smatraju svi koji ispune dva od pet kritetijuma direktive, čime bi dobili pristup svim pravima koja proističu iz radnog odnosa.

- Iako je predlog Komisije bio ocenjen kao balansiran tekst, cela prošla godina je bila obeležena pronalaženju zajedničke pozicije u Evropskom parlamentu između različitih političkih grupa i u Savetu EU između država članica. Pozicije su usvojene, ali je put do finalnog teksta direktive je dug. Ilustracije radi, i dok su i Parlament i Savet saglasni da je regulisanje algoritamskog menadžmenta važno, Parlament ovu temu vidi kao prostor za definisanje novih kolektivnih radnih prava, a Savet kroz prizmu zaštite privatnosti radnika i radnica - kazala je Šapić.

Prema njenim rečima, nakon dugotrajnih pregovora, usvojene su zajedničke pozcije i otpočeo je trijalog. Plan je da se finalni tekst buduće direktive usvoji do kraja godine ili najkasnije pre raspisivanja izbora za Evropski parlament naredne godine.

- Od trenutka kada se usvoji finalni tekst, države članice će imati dve godine da ovaj tekstodredbe uključe u svoje pravno- i zakonodavne okvire. Pored ove inicijative Evropske unijedirektive za platformski rad, važno je pomenuti da je Međunarodna organizacija rada, agencija Ujedinjenih Nacija zadužena za pitanja dostojanstvenog rada, otpočela rad na formulisanju međunarodnih standarda za platformski rad. Očekuje se da će ovi standardi biti prestavljeni 2025. godine - istakla je Šapić.

Šta je sa ostalim državama?

Prema rečima projektne menadžerke Reshaping Work-a Jelene Šapić, iako su pregovori o regulaciji platformskog rada na nivou EU još uvek u toku, države poput Portugalije, Belgije, Grčke i Malte započele su izradu zakonodavnog okvira sličnog onog nacrtu direktive.

Predsednik udruženja Centar za dostojanstveni rad Mario Reljanović rekao je da su u Evropi postojala "lutanja zakonodavstva" i prakse koja su u početku bila slična onome što je danas situacija u Srbiji. Međutim, u poslednji deset godina, situacija se, prema njegovim rečima poboljšala.

- Najpre su se oglasila nacionalna pravosuđa nekoliko evropskih zemalja, koja su presuđivala u korist platformskih radnika u radnim sporovima u kojima su radnici tražili da se utvrdi da su u radnom odnosu sa platformom, što su platforme pokušavale da sakriju zaključivanjem raznih drugih ugovora sa tim radnicima - kazao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati