Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

15. 11. 2023. 19:35 15

Poštari gladuju, a Đorđević milione daje Zvezdi, SPC...

Zaposleni u JP Pošta Srbije već tri nedelje štrajkuju tražeći povećanje plata, a rukovodostvo tog javnog preduzeća za sada odbija njihov zahtev i novac rasipa na sponzorstva i donacije. Tako su sa računa "Pošte" milioni otišli fudbalskom i ženskom rukometnom klubu Crvena zvezda, udruženju na čijem je čelu Aleksa Balašević, Partizanovom klubu borilačkih veština, Kik boks savezu Srbije, biciklistima, bilijar klubu, nedeljniku "Pečat"... Naravno, novac je dobila i Srpska pravoslavna crkva.

Radnici Pošte podigli su glas i pobunili se zbog niskih zarada s kojima ne mogu da prehrane porodice. a, zatražili su i novo zapošljavanje radnika za određene pozicije.

Oni su izlaskom u javnost "razbili famu" da radnici Pošte "imaju dobre plate" i otkrili da su njihove plate u rasponu od 50 do 55 hilada dinara, što je čak za 30.000 manje od republičkog proseka. Zbog toga je jedan od njihovih glavnih štrajkačkih zahteva, povećanje zarade za 30 odsto. Dok se zaposleni bore za povećanje svojih plata, njihova firma deli novac šakom i kapom na ime donacija i sponzorskih ugovora.

U 2023. godini, milion evra "na poklon"

U zvaničnoj dokumentaciji JP "Pošta Srbije" navodi se da su za 2023. godinu planirana čak 22 sponzorska ugovora i 37 donatorskih, za šta je opredeljeno oko 118 miliona dinara ili oko milion evra.

Taj novac su tokom ove godine dobili sportski klubovi, crkva, više privatnih preduzeća, pojedine institucije kulture i brojne društvene organizacije. Zanimljivo je da je, kada je reč o sponzorstvima, najviše novca dobio Kik boks savez Srbije - 35 miliona dinara, što je blizu polovine sume koja je opredeljena za sve sponzorske ugovore (83,94 miliona dinara).

Na spisku 22 organizacije koje je Pošta sponzorisala nalazi se i FK "Crvena zvezda" koja je od tog javnog preduzeća inkasirala tri miliona dinara.

Donacije uglavnom za udruženja

Dok su sponzorstva Pošte u 2023. godini izražena milionskim iznosima, donatorski ugovori su znatno skromniji i u proseku se kreću od 150.000 dinara do pola miliona. Među organizacija kojima je Pošta donirala određena novčana sredstva su brojni manji sportski klubovi, sindikati i udruženja građana.

Takođe, donaciju od pet miliona dinara dobio je Dom zdravlja Savski venac, dok je Srpskoj pravoslavnoj crkvi namenjena pomoć od 600.000 dinara. Na spisku je i Svepravoslavni nacionalni savet (pola miliona), ali i Sportsko udruženje "Billiard Club Balkanic".

Deset miliona za udruženje Alekse Balaševića

Više od Zvezde dobilo je Društvo producenata "22. april" d.o.o Novi Sad - 10,62 miliona, a vlasnik tog udruženja je Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića.

Među dobitnicima milionskih sponzorskih ugovora su još Beogradski maraton (8,8 miliona), zatim Kriminalističko-policijski univerzitet (5,8 miliona), Internet Group Beograd (4,6 miliona), Sportsko udruženje ŽRK "Crvena zvezda" (4,8 milona), kao i Sportsko MMA udruženje Partizan (1,5 miliona). Tu je i "Naš pečat" (1,2 miliona dinara), izdavač nedeljnika "Pečat".

Sponzorska davanja najveća u 2023. godini

Raspodela novčanih sredstava kroz sponzorske i donatorske ugovore, bila je najveća ove godine u odnosu na period od 2020. do danas. Odnosno, taj iznos je iz godine u godinu samo uvećavan.

JP "Pošta Srbije", je od svojih ukupnih godišnjih prihoda 2020. godine, za sponzorstva i donacije izdvojila oko 29, 5 miliona dinara. Sledeće, 2021. taj iznos je išao do 36 miliona, da bi se 2022. više nego duplirao i iznosio 80.7 miliona dinara. U 2023. godini Pošta je bila darežljiva sa preko milon evra, odnosno od ukupne zarade preduzeća, 118,8 miliona dinara, otišlo je za brojne donacije i sponzorstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati