Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

12. 11. 2023. 06:02 10

Kakve ćemo lekove uvoziti iz Kine, Indije, Rusije?

Nedavno je usvojen novi Pravilnik o uvozu neregistrovanih lekova prema kojem Srbija može da uvozi lekove iz zemalja van Evropske unije, tako da će se u apotekama uskoro sasvim ravnopravno naći na rafovima srpskih apoteka i lekovi iz Kine, Indije, Rusije i drugih zemalja.

U udruženjima pacijenata kažu da ne znaju o kojim se lekovima radi, tačnije, koja će oboljenja lečiti.

- To sigurno nije grupa lekova za dijabetes, jer trenutno nemamo problema sa deficitima. Nedavno smo imali sastanak sa našim proizvođačima i dobavljačima i nema razloga za brigu, terapije koje su šećerni bolesnici do sada dobijali će se nastaviti na isti način i neće biti nikakvih alternativnih zamena, niti nepoznatih terapija - izajvila je Bojana Marković, iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug".

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će lekove koje će Srbija uvoziti van Evropske unije morati da odobri Svetska zdravstvena organizacija. Kako je objasnila, iako je pravilnik o uvozu neregistrovanih lekova izmenjen tako da Srbija može da uvozi lekove iz zemalja van Evropske unije, njih i dalje mora da odobri SZO.

- Kriterijum za izbor zemalja iz kojih može da se uveze neregistrovani lek je članstvo te zemlje u nekoj od relevantnih međunarodnih organizacija koje primenjuju iste standarde u proizvodnji, što garantuje da je proizvođač leka kontrolisan po istim kriterijumima i pravilima kao da je u zemlji EU - rekla je Grujičić.

Odluka o izmeni pravilnika, kako bi bile sprečene periodične nestašice lekova, prema rečima ministarke, pokušava da se "zlonamerno protumači" izjavama da će uvoz biti vršen samo iz Indije, Rusije i Kine.

- Ovde se ne radi samo o tim zemljama, već su na spisku i Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Kanada - kazala je Grujičić.

Ministarka je navela da je do izmene pravilnika došlo kako bi zdravstveni sistem bio potpuno spreman na eventualne nestašice lekova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati