Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

30. 10. 2023. 13:28 4

Za heroje borbe protiv koronavirusa u Srbiji nema mesta

Dva meseca pošto je vlada usvojila zaključak kojim je obećala stalno zaposlenje medicinskim radnicima koji su bili angažovani tokom pandemije koronavirusa, oni i dalje čekaju na rešavanje svog statusa. Generalni sekretar sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga Mladen Filipović pozvao je vladu i Ministarstvo zdravlja da hitno sprovedu taj zaključak, pogotovu imajući u vidu da u većini zdravstvenih ustanova postoji manjak zaposlenih. Infektolog Dragan Delić ističe da se radi o lekarima koji su stekli neophodno znanje tokom perioda korone, dodajući da se radi o veoma zahtevnoj, sistemskoj bolesti.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je stiglo čak 9.500 zahteva za stalni radni odnos, a da će selekcija biti napravljena najkasnije do 1. januara. I Filipović i Delić se slažu da je za sprovođenje odluke vlade bilo dovoljno mesec dana, i da je čekanje do 1. januara predugačko, piše N1.

Filipović pojašnjava da je vlada zaključak o primanju u stalni radni odnos medicinskih radnika donela 31. avgusta ove godine i najpre je ograničila na one koji su na radu u vreme korone proveli godinu i šest meseci, ali je 14. septembra promenila zaključak i donela odluku da se to primeni na sve koji su bili zaposleni po bilo kom osnovu, da tu neće biti obuhvaćeni samo zdravstveni radnici, već i ostali - pomoćni, administrativni radnici, vozači i ostali.

- Trudićemo se da u narednim danima vršimo veliki pritisak na javnost. Ne smemo dozvoliti da se radnicima u zdravstvu manipuliše i da se ovoliko odugovlači sa njihovim statusom - poručio je Filipović.

Delić dodaje da su ti medicinski radnici zaslužili da budu primljeni za stalno, jer su tokom korone doveli u pitanje i svoj život, i žrtvovali i svoje slobodno vreme i zanemarili porodice.

- Lekari i sestre koji su radili u vreme koronavirusa mislim da su naučili celokupnu medicinu, jer je za lečenje potreban i gastroenterolog, i kardiolog, i neurolog, i psihijatar, odnosno sve grane medicine. Kadrovska politika mora da bude planska, promišljena i dugoročna - ističe on.

Upozorava da se mora unapred misliti i pripremati mlade lekare da mogu da zamene kolege koji odlaze u penziju ili u inostranstvo.

- Imamo veliki odlazak najkvelitetnijih lekara i specijalista, a nismo ništa uradili na rešavanju te situacije - poručuje FIlipović.

Delić dodaje da ne vidi "potrebu za filozofiranjem i odlaganjem rešavanja ovog gorućeg problema", ukazujući još jednom na značaj kadrovske politike.

- Veliki problem je što kod nas nije definisan značaj kadrovske politike, niti prioriteti - istakao je Delić.

Na pitanje da li se možda lekari ne zapošljavaju jer nema novca, Delić kaže da „ako ova zemlja može da odvoji po 2.000 evra za pripadnike specijalnih snaga, zašto to ne može za učiteljicu ili zdravstvenog radnika, znači novca ima, samo je pitanje domaćinskog poslovanja i pravednog raspoređivanja tih sredstava“.

Ističe da ništa značajnije nema od zdravlja i zdravstvene politike i da decenijama pravimo greške u kadrovskoj politici.

- Naše kolege su dokazale da apsolutno zaslužuju to mesto, ta radna mesta postoje upražnjena, bolesnici čekaju, dajte da stvaramo te mlade kadrove koji će za koju godinu zameniti one lekare koji će otići u penziju - poručio je Delić i dodao da ćemo u suprotnom biti osuđeni na privatno zdravstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati