Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

26. 10. 2023. 10:50 9

Janković: SNS nezaustavljivo pada, vidi se očajanje

Vladajuće strukture su toliko ugrožene da vide da ne mogu da prođu čak ni sa onakvim izbornim uslovima iz 2022, nego ih sad još pogoršavaju, rekao je za N1 narodni poslanik Vladeta Janković uoči današnjeg glasanja o medijskim zakonima u Skupštini Srbije.

Janković je u emisiji "Iza vesti"“ TV N1 rekao da su predloženi medijski zakoni katastrofolni i nedopustivo loši.

- Ako taj zakon prođe, izborni izgledi su bitno smanjeni. Koliko god da stvari teku u pravcu opozicionog interesa. Položaj vladajuće stranke pada, sporo, ali nezaustavljivo. Sve izgleda dobro, i oni zbog toga pribegavaju najdrastičnijim merama - ocenio je.

Podsetio je da je pre tačno 25 godina, u vreme kada je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, donet zloglasni Zakon o informisanju koji je, kako je rekao, "neke ljude koštao glave".

- Dvadeset pet godina kasnije gušite jedina dva praktično slobodna medija pod izgovorom da rade za strane sile, a RTS ostaje instrument u rukama vladajuće stranke - rekao je Janković.Podsetio je da je prilokom nedavnog gostovanja na TV N1 opoziciji savetovao da blokira RTS.

- Imao sam jedan predlog da bi trebalo insistirati upornim, nasilnim demonstracijama ako treba – znam šta govorim, ne upotrebljavam olako tu reč – 24-časovnim opsadama RTS-a, da se RTS natera da opoziciji daje pet do sedam minuta Dnevnika, to je deo koji bi opozicija sama uređivala, da kaže građanima ono što oni ne mogu da čuju - kazao je Janković, ali je dodao da takav predlog nije naišao na razumevanje.

Situacija u zemlji je, prema njegovim rečima, gora iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, i zato SNS žuri na izbore.

- Ovo je prilika da im se zada odlučujući udarac. Ako uspete da naprednjacima uzmete Beograd i još neke veće gradova, i svedete ih na 80-ak poslanika, da budu u škripcu, vi ste Vučićevu vlast ograničili - predočio je Janković.
Ukoliko bi se, pak, opozicija osvojila većinu u parlamentu, Vučićeva vlast bi bila samim tim onemogućena, i imao bi ulogu sličnu Milu Đukanoviću nakon pobede opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

- Vaditi Tomu Nikolića iz njegovog dedinjskog raja, i od njega praviti predizborni adut, meni izgleda samoubilački - rekao je Janković.

Kraj političke karijere

Janković je rekao i da će se okonačenjm svog mandata narodnog poslanika u Skupštini Srbije, povući iz političkog života.

- Znate, godine čine svoje, stvar je dobrog ukusa da se to poglavlje zatvori - kazao je Janković.

Sumirajući svoj poslednji politički angažman, rekao je kako misli da nije gubio vreme.- Svi ti pokušaji nisu doneli plod, ali su ostavili trag - ocenio je Janković podsećajući da su neki od njegovih govora u parlamentu, poput onog uvodnog kada je predsedavao kao najstariji poslanik, imali veliki odjek.

- Rekao sam kako mislim da bi trebalo srce države da kuca tu, u Skupštini, a ne na nekom druogm mestu, a desilo se upravo to da je nastavilo da kuca s druge strane Pionirskog parka, a ta Skupština ostala je ljuštura - istakao je.

Janković je dodao i kako vladajuća većina u Skupštini sprovodi nasilje, a intenzivne napade na predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa tokom poslednje sednice, vidi kao "paniku" i "očajanje" vladajuće stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati