Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 10. 2023. 07:00 10

I MUP u predizbornoj kampanji SNS

Iako se već godinama, pod režimom SNS-a govori o obrazovnom i profesionalnom kadru u policiji, ta lestvica se postavlja sve niže. Izmenom uredbe je takođe i snižen kriterijum za popunu policijske Jedinice za zaštitu (JZZ). Naime, da bi pripadnik policije bio izabran za testiranje za popunu JZZ-a on, između ostalog, ranije nije smeo da dve godine unazad ima ocenu rada koja je manja od “dobar” (3). Pokazalo se da je ovo suviše visoko postavljena lestvica, pa je Vlada izmenom uredbe kriterijum od dve godine smanjila na jednu.

U srpskoj policiji je sada mnogo važnije koga znate i preko koga ste došli, lojalnost ministru i politici je najbitnije i to shvataju i oni koji se tek školuju, kako bi bili jednog dana policajci. To očigledno znaju i pažljivo neguju i u vladajućoj partiji, pa su tako u neku ruku izašli i u susret ministru policije Bratislavu Gašiću.

Naime na ovo ukazuje izmena uredbe koju je Vlada usvojila na sednici održanoj u petak 20. oktobra. U pitanju je Uredba o specijalnoj i posebnim jedinicama policije, a izmene koje je Vlada unela vrlo su jednostavne za prvog čoveka u MUP-u i odanu osobu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tačnije, sve odluke i rešenja, koje je prema uredbi nekad donosio direktor policije, posle izmena donosiće ministar ili rukovodilac u Direkciji policije koga on odredi. U organizacionom smislu, Jedinica za zaštitu u svom sastavu ima: Odeljenje za operativne poslove, Odeljenje za operativno taktičko postupanje i bezbednosnu zaštitu i Odeljenje za operativnu analitiku, podršku i finansije. U ovoj oblasti policija Srbije sarađuje sa gotovo svim evropskim zemljama, kao i sa SAD i Australijom. Zanimljiv je podatak da u Srbiji živi više stranih državljana, koji su u svojim zemljama bili svedoci u postupcima organizovanog kriminala.

Svaka ozbiljna država u sastavu policije ima posebnu jedinicu koja se bavi zaštitom osoba koje su od važnosti za dalji krivični postupak. U Srbiji takođe postoji jedna takva jedinica i to pod nazivom Jedinice za zaštitu, ali samo su izgleda kod nas, kriterijumi za ulazak u njen sastav ovako niski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati