Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

11. 10. 2023. 06:57 3

Pasulja nema ispod 300 dinara, negde ide čak i do 600!

Slatki kupus i krastavac jeftiniji, a paradajz i paprike nešto skuplje nego pre mesec dana, dok su cene voća uglavnom mirovale, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o cenama povrća i voća na domaćim pijacama.

Kod povrća na pijacama u gradovima Srbije, cena krompira je ostala na istom nivou kao i na početku septembra - najskuplji je u Beogradu i Kraljevu (150 din/kg), a najjeftiniji u Zaječaru (80 din/kg). Što se tiče pasulja, njegova najviša cena ostala je 600 dinara kilogram, koliko ga plaćaju kupci u Novom Pazaru, ali najjeftiniji više ne košta 250, već 300 dinara za kilogram na pidacama u Valjevu, Zaječaru, Leskovcu, Nišu i Sremskoj Mitrovici. Nije se, u odnosu na početak prošlog meseca, menjala ni najviša cena crnog luka od 150 dinara za kilogram na pijacama u Beogradu, a najniža više nije 100, nego 80 dinara za kilogram ovog povrća u Zaječaru i Nišu.

Pojeftinio je slatki kupus na pijacama, pa statistika pokazuje da najskuplji kilogram više ne košta 140, nego 120 dinara u Vranju, dok je najniža cena ostala na nivou od 70 dinara u Zaječaru, Leskovcu, Nišu i Smederevu. Za 20 dinara u odnosu na početak septembra jeftiniji je i krastavac, koji sada najvišu cenu ima u Kragujevcu i Pančevu (150 din/kg), a najnižu na pijacama u Vranju, Zaječaru i Leskovcu (80 din/kg), što je cena koja je važila i pre mesec dana.

Poskupljenja beležimo kod paradajza i paprike. Najskuplji paradajz od 230 dinara kilogram prodaje se u Šapcu, što je za 30 dinara više nego pre mesec dana, dok se najniža cena od 100 dinara nije menjala, koliko ovo povrće košta u Smederevu. Paprika na početku ovog meseca najvišu cenu od 230 dinara za kilogram, 10 dinara više nego na početku septembra, ima u Novom Pazaru, a najniža nije 100, nego 120 dinara kilogram u Sremskoj Mitrovici.

U kategoriji voća, pokazuju ovomesečni podaci RZS, pojjeftinile su jabuke koje umesto 150, najvišu cenu od 130 dinara za kilogram imaju u Novom Pazaru, dok im je najniža cena (80 din/kg) ostala na istom nivou kao pre mesec dana u Kraljevu, Nišu i Užicu. Kruške su ovog meseca najskuplje u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Šapcu, Novom Pazaru i Subotici (200 din/kg), a najjeftinije u Vranju (140 din/kg). Velika je razlika i u najvišoj i najnižoj ceni grožđa, pa je najskuplje u Beogradu i Kragujevcu (250 din/kg), a najjeftinije u Užicu (130 din/kg).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati