Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

08. 05. 2025. 20:30 0

Iskustvo jedne Beograđanke: Koliko može da se zaradi na moru u Hrvatskoj?

Ljubica Boljević ima 25 godina i iako mlada već je veteran sezonskih poslova na Jadranu. Mnogima u ugostiteljstvu je "sezona" ključan deo godine ali i budžeta, mada nakon raznih iskustava podeljenih na internetu poprima gotovo mitske razmere. Mlada Beograđanka je odlučila javno da podeli svoje iskustvo rada u ugostiteljstvu u Hrvatskoj kako bi ohrabrila, ali i uputila naše sugrađane koji se odluče na ovakav vid zarade.

Beograđanka se bavila turizmom i hotelijerstvom da bi tu struku od skoro zamenila marketingom. Priča kako se nakon kratkog raspitivanja našla u toj čuvenoj "sezoni" rame uz rame sa radnicima iz Srbije, ali i Argentine i Indije. Posao je, kako kaže, pronašla preko interneta.

- Za sezonske poslove sam saznala preko hrvatskih sajtova za poslove, razgovor je bio u vidu video poziva i trajao je nekih pola sata, ispitivali su me o mom prethodnom iskustvu, a ujedno proverili i moje znanje engleskog jezika - kaže Boljevićeva za NIN.

Nakon što je dobila posao krenula je put Dubrovnika gde je zatekao ozbiljan režim rada, ali i paprene cene.

- Sezone jesu naporne, ali se izdrži jer znaš da neceš biti tu zauvek. Radilo se šest dana nedeljno, imali smo jedan slobodan dan obavezno, što je privilegija, jer mnogi sezonski radnici nemaju ni to. Imali smo obezbeđene obroke u hotelu, kao i smeštaj u kući koja je bila relativno blizu. Radila sam u hotelu koji je član turskog lanca, pa su mi kolege bile ljudi iz celog sveta, bilo je naravno dosta sezonaca iz Hrvatske, Bosne, Srbije, ali i ljudi iz Turske, Argentine, Ukrajine, Indije, i ostalih dalekih zemalja - priča Beograđanka.

Koliko može da se zaradi "na sezoni"

Internetom kruže razne legende o potencijalnoj zaradi za vreme sezone, ali naša sagovornica je izričita da zarada zavisi od toga gde radite i za koga, a bakšiš je ozbiljna varijabla.

- Što se zarade tiče, rekla bih da je neka prosečna oko 1200 evra mesečno. Koliko ćete zaraditi zavisi i od vas i od poslodavca, ali ako radite pozicije sa bakšišom možete uzeti mnogo više od prosečne plate.

- Kada sam radila u hotelu imala sam različite smene, ali recimo kad radim prvu smenu, na poslu sam do 15h i odmah posle se spustim na najbližu plažu i budem tu do zalaska sunca. Posle toga ili prošetam ili popijem piće sa nekim od kolega i odem u sobu da se spremam za sledeći radni dan. Život na sezoni nije uvek prezanimljiv jer smo često umorni, i dosta ljudi nema energiju za bilo šta osim posla. To naravno zavisi od osobe do osobe.

- Motiviše me to što znam da cu kući doneti mnogo vise para nego što bih mogla u svom rodnom gradu da uštedim, i to što sam na moru celo leto, pa samim tim spojim letovanje i rad. Nedostaju mi prijatelji i porodica, ali s obzirom da obično idem na četiri meseca to nije teško izdržati - savetuje Boljevićeva.

Kako izgleda sezonski rad u Hrvatskoj

- Sezona uglavnom traje od maja do oktobra, ali a sam isla u junu i ostajala do kraja septembra. Koliko ćete ostati dogovarate se sa poslodavcem, zavisno od toga kad mu trebate, i kad ste vi slobodni. Neki ljudi ostanu od aprila do novembra, a neki od juna do septembra, nema pravila. Udarna sezona je jul i avgust i tad bi trebalo svi da rade.

- Što se saveta tiče, ako možete da nađete posao preko preporuke, to bi vam bilo najbolje. Ako nemate preporuku, nikad ne mozete unapred znati kako će se poslodavac ponašati prema vama. Kao neko ko je radio prvo u restoranu kod privatnika, pa posle u hotelu, mogu da kažem da sam bila zadovoljnija u hotelu i velikoj korporaciji. Dobijaju se bonusi svakog meseca, obavezno imamo jedan slobodan dan (koji u restoranu nisam imala) i plata je redovna - priča radnica.

Paprene cene dubrovačke

Da je Dubrovnik destinacija za klijente sa dubokim džepom nije tajna, ali je nakon pandemije kovida sve što je mnogo koštalo dodatno poskupelo, pa bi tako četvoročlana porodica samo za šetnju po gradskim zidinama morala da obezbedi preko sto evra.

- Dubrovnik kao destinacija je jako skup, recimo ulazak na gradske zidine platicete 35 eura, da se vozite zičarom takođe će vas koštati oko 30 eura. Ako želite da jedete u restoranu može vas koštati između 15 i 20 eura, a u nekim boljim restoranima i više od toga. Klijenti su pretežno Britanci, Nemci, Amerikanci, a ljudi sa naših prostora su definitivno u manjini - priča iz prve ruke Ljubica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ćacidunum A.D. 2025

Zoran Živković [05.05.2025.]




Video dana

U centru pažnje

Anketa

Da li će Rusija i Ukrajina postići dogovor o primirju?

Rezultati