Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

31. 08. 2023. 16:57 18

Đuka kažnjen zbog intervjua sa Koluvijom!

Disciplinski sud Advokatske komore Srbije (AKS) doneo je pravosnažnu odluku kojom je visoki funkcioner SNS i advokat Vladimir Đukanović novčano kažnjen zbog intervjua sa optuženim Predragom Koluvijom, vlasnikom narko-plantaže "Jovanjica", koji je emitovan u oktobru 2021. na jednom režimskom portalu u Đukanovićevoj autorskoj emisiji.

AKS je u odluci u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu koju je ranije izrekao Disciplinski sud Advokatske komore Beograda (AKB), a kojom je Đukanoviću naloženo da uplati kaznu od 300.000 dinara. Pored tog iznosa, Đukanović je obavezan da uplati i troškove drugostepenog postupka koji je vođen pred AKS u iznosu od 108.000 dinara, navodi se u presudi u koju je Nova imala uvid.

Na prvostepenu presudu žalili su se i disciplinski tužilac AKB, kao i Đukanović, ali i njegov zastupnik advokat Dragoslav Ljubičanović. Sve žalbe su odbijene, a prvostepena presuda je u celosti potvrđena.

Podsetimo, Đukanoviću je kazna izrečena zbog teže povrede discipline jer je u oktobru 2021. godine intervjuisao Predraga Koluviju, vlasnika plantaže "Jovanjica" kog istovremeno zastupa u postupku koji se protiv njega vodi u Specijalnom sudu u Beogradu.

Đukanović se tereti da je postupcima naneo štetu advokaturi i ugrozio njenu samostalnost i nezavisnost, kao i da je "sa umišljajem, svestan da je delo zabranjeno" u emisiji "Ozbiljno sa Đukom" kao advokat u ulozi novinara intervjuisao svog branjenika Predraga Koluviju. Disciplinski sud je ocenio da je Đukanović tom prilikom, ali i u kasnijim javnim nastupima, postupke protiv svog branjenika pripisivao korupciji i drugim zloupotrebama, a da "pri tom protiv odgovornih nije podneo krivičnu prijavu nadležnim organima, niti je raspolagao validnim dokazima koji bi predstavljali osnov za podnošenje krivične prijave".

Iznošenjem ovakvih tvrdnji, kako je Disciplinski sud naveo, on je putem medija vršio pritisak na javno mnjenje, te "agitovao i podsticao nedozvoljene pritiske u korist klijenta i neprofesionalnim sredstvima uticao na tok postupka".

Đukanović je ranije istakao, kako je preneo Danas, da ne smatra da je svojim postupcima povredio etičke kodekse advokatske profesije.

- Svi smo ovde kolege. Šta biste vi uradili u situaciji u kojoj je vaš klijent medijski stigmatizovan i unapred osuđen? Apsolutno sam smatrao da javnost ima pravo da čuje i drugu stranu. Ja bih isto ovo učinio - kazao je Đukanović u izjašnjavanju na optužnicu.

Đukanović je dodao da je on inicirao intervju sa Koluvijom, a da mu je motiv bio "bestidna medijska kampanja" koja se vodi protiv njegovog klijenta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati