Društvo i ekonomija

D. Ljutić

30. 08. 2023. 06:45 5

LEPOTE SRBIJE Od Krušika do "travnate" Jovanjice

Opozicija je svojevremeno najviše insistirala na aferi "Krušik" u kojoj je otkriveno da privilegovani pojedinci bliski vrhu SNS-a dobijaju oružje po povlašćenim cenama i na tome enormno zarađuju, kao i na aferi "Jovanjica" na kojoj je pronađen zasad više tona marihuane sve sa sumnjom da je to poljoprivredno gazdinstvo poslovalo pod zaštitom vrha vlasti i bezbednosnih struktura zemlje. Reakcije pak, same vlasti na otkrivanje ovih afera možda najbolje odslikava izjava premijerke Ane Brnabić da će sugerisati svojim ministrima da ne odgovaraju na pitanja o "fabrikovanoj aferi Krušik", već da na ta pitanja daju podatke o "rezultatima Vlade". Aktera je bilo mnogo, a branilac jedan.

Helikopter, "Krušik", naplatna rampa "Doljevac", "Jovanjica", afere su koje su odjeknule u Srbiji, ali nisu rezultirale sankcijama za povezane aktere u vlasti. Rušenje 12 objekata u beogradskom naselju Savamala u Hercegovačkoj ulici 24. na 25. april 2016. mustra je problematičnih događaja, koji će uslediti za vreme vladavine Aleksandra Vučića. U njemu su se susrele neke od najvažnijih karakteristika ovog perioda u istoriji Srbije: suspenzija vlasti, angažovanje nepoznatih maskiranih osoba, nasilno privođenje, blaćenje pojedinaca u režimiskim medijima.

Uzbunjivač iz fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu Aleksandar Obradović proveo je tri meseca, što u kućnom pritvoru, što u zatvoru, jer je novinarima dostavio podatke koji pokazuju kako su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike "Krušik". Za razliku od Obradovića koji je bio u pritvoru, oni, za koje on navodi da su se okoristili od "Krušika", ostali su do sada nedodirljivi. 

Opozicija je svojevremeno najviše insistirala na aferi "Krušik" u kojoj je otkriveno da privilegovani pojedinci bliski vrhu SNS-a dobijaju oružje po povlašćenim cenama i na tome enormno zarađuju, kao i na aferi "Jovanjica" na kojoj je pronađen zasad više tona marihuane sve sa sumnjom da je to poljoprivredno gazdinstvo poslovalo pod zaštitom vrha vlasti i bezbednosnih struktura zemlje.

Međutim, tri i po godine posle otkrića slučaja Jovanjica, jednog od najznačajnijih i najkontroverznijih procesa u Srbiji u poslednjoj deceniji, Slobodan Milenković više nije načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga i Dušan Mitić više nije na čelu operative, saopšteno je iz advokatske kancelarije Tomanović, koja zastupa ove policajce. Kako se navodi, smena inspektora je i "poruka da ko ne prihvati laži centara moći, gubi profesionalnu i ličnu sigurnost a dobija javne optužbe, uvrede, diskreditacije, skupštinske i tabloidne hajke". Jednostavno, krivi su što su otkrili Jovanjicu.

Predsednik Srbije je, inače, poznat i po kontroli štete i do sada mu je polazilo za rukom da pokrije svaku aferu. Dokle će moći, to je drugo pitanje. U Srbiji iskrivljena istina lako postaje poželjna laž. 

Afere, od kojih bi mnoge u demokratskim zemljama dovele do pada vlade ili ostavke visokih ili lokalnih funkcionera, pogotovo one koje su temeljno dokumentovane, ovde se završavaju sa "Pa, šta".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati