Društvo i ekonomija

D. Ljutić

02. 08. 2024. 07:00 60

I DNO IMA RUPU Zoran Babić o moralu i litijumu

Od neprimetnog radikala Vojislava Šešelja do direktora "Koridora Srbije". Navodna moralna odgovornost Zorana Babića će se ubrzo pokazati kao obična priča za javnost, nešto kao slugeranjstvo prema SNS. Rečeno mu je da nestane iz javnosti i on je to učinio. Jer, Srpska napredna stranka je zahvaljujući Aleksandru Vučiću baš u moralnom pogledu napravila tu razliku u našem društvu i državi.

U gomili ljudi, koji se pretvaraju u bilo šta ne bi li ih uočio ON, u prve redove izdvojio se i namerno zataškani Zoran Babić. Konkurencija neumornih laskavaca pod prozorom dvora na Andrićevom vencu pretvara se u opskurni turnir poniznosti. Podaništvo i javna udvaračka veština dobijaju u Srbiji potpuno nove oblike. Babić sada prikazuje narodu Srbije svoje pregorelo rodoljublje. Na kablovskoj televiziji jednog režimskog medija prikazao je precizno isplaniranu stilsku vežbu.

U kontekstu masovnih narodnih protesta protiv iskopavanja litijuma, bezakonja, nepravde i pritisaka vlasti, pokušaj Babića da demonstrira moralnu odgovornost pretvorio se u tragikomično uzdizanje i spasavanje vođe. Ponovo oživljeni novoradikal izneo je teoriju konačne odbrane morala.

- Opozicija se utrkuje ko će uputiti monstruozniju pretnju Vučiću. Vi znate da kada uđete u politiku morate nekad da primite udarac ispod pojasa, ali kome su kriva njegova deca. Maske su pale, oni svi pokazuju pravo demokratsko lice, da žele sve da likvidiraju ko misli drugačije od njih, pa oni bi najradije napravili novi Goli otok - rekao je Babić u režimskom programu.

I nije se tu zaustavio. On dodaje i da je "za opoziciju dovoljno biti član SNS, a onda ste neobrazovani monstrum i ubica".

- Da su oni na vlasti, ako bi glasali za nekoga drugog od njih, odmah bi likvidirali. Mi se nikada nismo krili od kritike, ali ja nisam mogao da uđem u svaku kuću da objasnim koliko su mali ti miševi koji se kriju i najstrašnije napadaju svakog neistomišljenika. Dovoljno je biti član SNS, a onda ste neobrazovani monstrum i ubica. Oni nisu razumni jer nikada nisu želeli razgovor i dijalog, a svima nama crtaju mete - kazao je Babić.

Pre nekoliko godina Zoran Babić je izrekao svoju životnu misao, koju verovatno i danas smatra kao dovoljnu zaštitu za sebe:

- Ja vam se, predsedniče, divim i mentalno i fizički.

Posle toga Babić može i sme sve, ali ne i da progovori istinu o tragediji na naplatnoj rampi. Posmatrajući saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u širem kontektstu drugih afera vlasti, ovo je verovatno i jedini put kada niko od nadležnih nije ponudio famozni poligraf ni u jednom trenutku. Babić je čekao naređenje. Vučić koji je, podsetimo, jedina osoba koja je videla sporna dva minuta snimka nadzornih kamera na kom se vidi trenutak kada službeni automobil u kom je bio Babić udara u drugo vozilo, nije "glasao" za poligraf. Na molbe i apele porodice da im pokaže taj snimak, iako je sam nudio, predsednik je ipak ostao nem.

Nakon udesa Babić je podneo ostavku. U svojoj ostavci istakao je "da za njega kao člana i kao funkcionera Srpske napredne stranke čiji je predsednik Aleksandar Vučić nije potreban nikav poziv, ni naredba“.

- Znanje, ali i moral, odgovornost i pre svega ljudskost i čestitost osobine su koje u svakom od nas traži naš predsednik. I ne treba da mi kaže bilo šta. Ako me je predložio na funkciju, onda znam šta mi je činiti - napisao je Babić u svojoj ostavci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 60

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati