Društvo i ekonomija

D. Ljutić

31. 08. 2023. 12:19 3

POSKUPLJENJE BANKARSKIH USLUGA Monopol na još jedno poniženje

Kum monopola u Srbiji je vlast. Od svih monopola najbahatiji su oni koje je uvela i koje zloupotrebljava sama država. Osim toga, zna se valjda ko jedini sme da ponižava Srbe. I, dok je ove vlasti, neće to vala raditi niko drugi osim nje. Ako treba, i na ritualni rukoljub kod vođe ima da se ide. Ali, zbog monopola na tržištu, život u Srbiji biće i dalje skuplji, sasvim svejedno čiju ruku celivate.

Monopoli su čist višak za proizvođača, a manjak za potrošača. Monopol je najviše prisutan u energetici, komunalnom sektoru i poštanskim uslugama. Postoje i kartelska udruživanja banaka i delova prehrambene industrije (šećer, ulje, mlečna industrija). Gori od nas su samo Angola, Jemen, Venecuela, Haiti i Jermenija.

Dakle, od 1. septembra prestaje da važi dogovor između Narodne banke Srbije i komercijalnih banaka o zamrzavanju cena naknada i provizija, a to za potrošače ne može da bude dobra vest, jer banke sada mogu da povećaju cene usluga kao što su onlajn plaćanje i održavanje računa. Od 20 banaka, koliko ih posluje u Srbiji, novi cenovnik objavila je jedna od većih. Ipak, banke u Srbiji ne mogu da povećavaju cene svojih usluga "kako im se hoće". Naime, Narodna banka Srbije je prošle godine izmenila propise, pa tako banke sada moraju da najave NBS I opravdaju svako poskupljenje usluga minimum 45 dana ranije. Međutim, realnost pokazuje da im se "hoće".

Upravni sud koji je svojevremeno formiran početkom 2010. godine nasledio je oko 20.000 predmeta iz Vrhovnog suda, među kojima je i desetak predmeta zbog monopola. Na prste jedne ruke od tada možete navesti da je neki domaći bogataš uplatio jedan jedini dinar u budžet Srbije na ime izrečenih novčanih kazni zbog monopola na tržištu i nelegitimno stečenog profita, što razumljivo, iritira javnost i navodi na opravdani zaključak da je u Srbiji pravda ipak selektivna. Jer, nepostojanje konkurencije odgovara bogatašima koji su fiinansijeri političkih partija. 

Zbog monopola na tržištu, život u Srbiji biće i dalje skuplji, sasvim svejedno čiju ruku celivate. Jer, jedni kažu da usluge banaka poskupljuju zbog opšte inflacije, a drugi tvrde da je poskupljenje neopravdano. Talas opšteg poskupljenja i rast inflacije, pojave povezane su sa rastom cena, a koja je trenutno viša od 10 odsto, pogađaju i bankarski sektor, kažu iz Udruženja banaka Srbije.

Inače, klijenti banke Inteza prvi su koji će određene usluge morati da plaćaju više nego do sada. Ipak, to ne znači da poskupljuju sve usluge, već samo one platne, kao što su održavanje računa, korišćenje kartica, prenos novca, podizanje gotovine na bankomatima druge banke i korišćenje čekova.

Postoji opravdana sumnja da od svih monopola najbahatiji su oni koje je uvela i koje zloupotrebljava sama država.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Pijačna ponuda

Zoran Živković [21.08.2024.]




Video dana

Šeprtlja

Anketa

Da li su vam udžbenici i školski pribor preskupi?

Rezultati