Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

23. 08. 2023. 18:20 9

Zašto je usred sezone paradajz TOLIKO SKUP?

Poslednjih dana paradajz ima astronomsku cenu na svim pijacama. Velika je tražnja, ali, pre svega zbog vremenskih neprilika, slab je rod na otvorenom. Visoke temperature ne prijaju ni povrću koje se gaji u plastenicima.

Kada se plastenik crveni, a u gajbici nema ništa, znači da se sve što sazri brzo proda. Petar Božić iz Piromana prodaje paradajz na obrenovačkoj pijaci. Kaže da ga kupuju dugogodišnje mušterije koje ne pitaju za cenu.

- Koristim isključivo sorte za naše tržište, sorte koje imaju ukus i koje ljudi kada kupe, dolaze ponovo - rekao je on.

Biljke prihranjuje kroz sistem "kap po kap" i to sa, kako kaže, vodotopivim đubrivima koja se brzo usvajaju i ne ostavljaju soli u zemlji. A i u plasteniku dobro rodi ako se izbori sa brojnim štetočinama. Neke se pojave baš kada je roba za tržište.

- Tu je apsolutni paradajzni moljac. Trenutno nemamo sredstvo koje ga suzbija, a pogotovo što se on javlja na visokim temperaturama. To je jedina štetočina, koja uništava čitavu biljku, jede list, jede plod, jede stabljiku - rekao je on.

U proizvodnji povrća u plastenicima ne odgovaraju tropske temperature. Petar kaže da je u jednom trenutku temperatura u plasteniku bila i 52 stepena i da se zbog toga neke cvetne grane nisu oplodile, što je smanjilo prihod za nekih 30 odsto.

- Petar je konkretno dobio plastenike od Grada Beograda i kao jednom povrtaru to je velika i najznačajnija investicija. Ovo su veliki plastenici koji zadovoljavaju osnovne uslove kako bi i prinos i plod bili ono što mi očekujemo - rekla je Jelena Muškinja iz Kancelarije za poljoprivredu Opštine Obrenovac.

Neko gaji voće, neko povrće, mnogi ne gaje ni za sebe, kaže Jelena Muškinja. Obilazi čak 29 sela pomažući ljudima da dođu do subvencija Grada Beograda.

- Mi smo tu za naše poljoprivrednike u smislu da ih usmerimo šta je najbolje od subvencija i da im popunimo dokumentaciju koja je neophodna, jer je dokumentacija prvi osnovni korak da bi dobili bilo šta, ona mora biti potpuno ispravna - rekla je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati