Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 06. 2023. 09:41 9

Radnici fabrike "Falc East-a" od jutros u štrajku

Radnici fabrike “Falc East” iz Knjaževca, danas u 6.50 časova, unutar kapije fabrike stupili su u ranije najavljeni štrajk zahtevajući povećanje zarada za 10 posto. Štrajk predvodi sindikat Sloga, reprezentativni sindikat u ovoj fabrici.

Pored povećanja neto zarade za 10 posto, radnice i radnici Falc East-a traže i povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Uz to, traže i garancije o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 posto plate za život u narednim godinama.
Sindikat je radničke zahteve predstavio rukovodstvu fabrike početkom godine. Nakon niza neuspešnih pregovora krajem maja jednoglasno je doneta odluka da se iz pregovaranja pređe u štrajk.

Većina radnica i radnika u Falc East-u radi za minimalac ili zarade neznatno više od minimalca što je gotovo tri puta niže od plate za život u Srbiji. Dodatno, ovogodišnje povećanje minimalne zarade ne pokriva rast cena uzrokovan inflacijom, pa je stvarni standard radnica i radnika niži nego prošle godine. Radnice i radnici smatraju da su njihovi zahtevi realni, čak i skromni u odnosu na rastuće troškove života u Srbiji.
Falc East u Knjaževcu je u vlasništvu kompanije “Falc Spa” u Italiji i proizvodi za neke od najluksuznijih evroskim modnih brendova, dok su radnice i radnici i njihove porodice prinuđeni da preživljavaju na sirotinjskim zaradama.

Štrajk su u toku jučerašnjeg sindikata podržali mnogi i evropski sindikati, poput grčkog sindikata PAME i italijanskog USB sindikata koji će podrške štrajku poslati svojim vladama i drugim organizacijama u industriji obuće i tekstila kao snažnu podršku zahtevima kolega iz knjaževačkog ogranka “Falc East-a” koji se bave proizvodnjom obuće.

Šrajk će se nastaviti do ispunjenja svih zahteva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati