Društvo i ekonomija

01. 06. 2023. 14:50 9

NAPREDNO! Vozovi do Niša putuju duže nego 1888. godine!

Tužna realnost demantuje izmišljeni "sveopšti napredak" vidljiv samo u režimskim medijima. Verovali ili ne, vozovi od Beograda do Niša danas putuju 6 sati što je duže nego u 19. veku tačnije nego 1888. godine! Do ruku nam je došla stara monografija o izgradnji prve pruge Beograd - Niš iz pera posvećenika Jezdimira Nikolića iz sada daleke 1980. godine.

Razvoj železničkog saobraćaja Srbije 2023. godine želeli smo da uporedimo sa njenim počecima 1880-ih godina i došli do frapantnih podataka. Aktuelni red vožnje dostupan na www.srbijavoz.rs pokazuje nam da danas, 1. juna 2023. godine sa stanice Beograd Centar za Niš kreću 4 voza, i da putovanje traje 6 sati.
Vratimo se sada na početke železnice u Srbiji i pogledajmo vozne redove, dakle 139 godina unazad. Prvi iz 1884. godine pokazuje da izmedju Beograda i Niša saobraćaju po dva voza jutarnji i popodnevni.Jutarnji putuje čitavih 12 sati, popodnevni nešto više od 8 sati.

Već 1888. godine "Srpske novine" beleže da se između Beograda i Niša putuje i brže, pa putnički voz koji iz Beograda kreće 22.50, a dolazi u Niš u 5:17 časova. Ukupno 6 sati i 27 minuta.

Povezivanjem sa evropskom putnom mrežom i prolaskom "Orijent ekspresa" (tada u Srbiji nazivanog "Munjevitog voza") iz 1888. godine, prema redu vožnje u dolasku i povratku, obara rekord Vučićevih železnica iz 2023. godine. Iz Beograda je polazio u 12.50, a u Niš je dolazio u 18.35 časova (ukupno 5 sati i 45 minuta). U povratku iz Niša voz je polazio u 19:40, a dolazio u Beograd u 1.45 posle ponoći (6 sati i 5 minuta). Podsećamo govorimo o 1888. godini.

"Munjeviti" razvoj Srbije (bez) nade Aleksadandra Vučića vidi se na svakom koraku pa čak i po tome, što je brzina putovanja železnicom izmedju Beograda i Niša 2023. godine (međusobno udaljenih oko 200 kilometara) ostao isti kao 1888. godine, dakle kao pre 135 godina.

Ako je i od SNS i Aleksandra Vučića dosta je.

Za podatke korišćene u ovoj kratkoj analizi zahvaljujemo se kompaniji "Srbija voz" i njegovom redu vožnje i monografiji Jezdimira S. Nikolića "Istorija železnica (Srbije, Vojvodine, Crne Gore i Kosova)", u izdanju Zavoda za novinsko-izdavačku i propagandnu delatnost (tadašnjih) Jugoslavenskih železnica iz 1980. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati