Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 06. 2023. 19:49 29

UZALUD PRETNJE Glumcima ne mogu ništa, podrška protestima sve veća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno tvrdi da se ničega i nikoga ne boji. Događaji ga demantuju. Srpski glumci su ti koji su sada uz građane na ulici i ulaze u konkurenciju za dodelu karakternih uloga.

Sa ustaljenim rečnikom, nastavljaju se napadi na glumce koji su podržali protest "Srbija protiv nasilja". Nakon što su ti napadi došli sa naslovnih strana tabloida, od njihovih urednika, pevačice, sada to čine i članovi vladajuće stranke. Predsednik javno tvrdi da se ničega i nikoga ne boji. Događaji ga demantuju.

Zašto se plaši jedino ulice? Zato što je odavno "zarobio" sve institucije države i društva stavljajući ih u svoju službu i potpunu kontrolu, zbog toga što je uz par retkih medija i pojedinaca, ustvari jedini preostali prostor slobode i okupljana građana ulica, pred kojim on kao i svaki drugi moćnik postaje nemoćan. Srpski glumci su ti koji su sada uz građane na ulici i ulaze u konkurenciju za dodelu karakternih uloga. Međutim, pretnja postaje aktuelno sredstvo u političkom, ali i pravosudnom razračunavanju sa "nepoželjnim tendencijama" i "nezgodnim elementima" u društvu.

Predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, u jutarnjem programu televizije Hepi, odlučio je da se osvrne na glumce koji su javno izrazili svoj stav protiv režima. Koristeći već prepoznatljivi naprednjački rečnik, naveo je da neke zna i lično kada su "bili dužni i ružni, zarađivali na kašičicu u vreme bivše vlasti", a da u vreme "diktature" snimaju po šest ili sedam puta mesečno.

 - A ne valja vam Vučić, malo vam je 119 puta više ulaganja, gadna vam je država, gadan vam je režim? Pa, nemoj da glumite, idite negde drugde, pa glumite - rekao je Glišić.Glumac Petar Božović naveo je da izjava predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke da bi glumci kojima se ne sviđa režim trebalo da "idu negde drugde da glume", ima primese fašizma. Poslednja Šešeljeva pridošlica u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) poslanica Nataša Jovanović, glumce Nikolu Koju, Sergeja Trifunovića, Marka Janketića i Dragana Bjelogrlića koji učestvuju u protestima "Srbija protiv nasilja" nazvala je šljamom! Obraćajući se Mariniki Tepić, ona je izgovorila: "Pa je l’ vi zaista, gospođo, mislite da je taj šljam kulturno blago Srbije. Znate li vi šta je kulturno blago Srbije?!"

Glumac Dragan Bjelogrlić je kratko nakon Glišićevog gostovanja pozvao Direkciju Telekoma da se oglasi povodom "sramnih i ogavnih napada" na glumce koji igraju u Telekomovim serijama. On je javno upitao da li angažman u projektima koje finansira Telekom podrazumeva da angažovani glumci nemaju pravo da javnom iskazuju svoje mišljenje. "Ako je tako, ja više neću glumiti u seriji Tajkun, jedinoj Telekomovoj seriji u kojoj sam angažovan. Predlažem da novi ‘tajkun’ bude Bule Goncić ili Rastko Janković. Oni, verovatno, zadovoljavaju zadate kriterijume“, istakao je u pisanoj izjavi Bjelogrlić.

Nikola Kojo se takođe oglasio na društvenim mrežama i odgovorio na Glišićevu izjavu komentarom "Lepi, a ti da promeniš narod? Nisu glumci jedini koji te nerviraju i žive od budžeta koji si ti stvorio. A? Možda da bude lekovito… spasonosno".

- Cilj protesta "Srbija protiv nasilja" mora da bude odlazak Aleksandra Vučića jer je on simbol ovog sistema, čovek koji je sve postavio i sve rešava - rekao je Nikola Kojo.

Sud je veoma izričit kada je reč o pretnji. Naime, svako od nas zaštićen je članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji garantuje slobodu govora, odnosno pravo na slobodno izražavanje mišljenja. Glumac Marko Janketić koji je nakon gostovanja u emisiji Nove S bio izložen baražu uvreda i pretnji zbog izjava o tome da u "ovoj zemlji nikada neće biti bolje". Glumac Nikola Kojo rekao je, gostujući u Dnevniku na TV Nova S, da je na ulici nedavno napadnut njegov kolega Marko Janketić.

- Srećom verbalno, uspeli su da ih razdvoje, ali ta prozivka Bakareca je počela da deluje - rekao je Kojo.

Podsetimo, narodnom poslaniku iz redova SNS Nebojši Bakarecu zasmetalo je što neki glumci idu na proteste, pa je srpskoj javnosti u Skupštini Srbije izneo navodne honorare, koje neki od glumaca dobijaju za filmove i serije u kojima je Telekom sponzor.

Kada smo već kod glumaca, valja istaći da je Ministarstvo kulture pre nekoliko dana objavilo rezultate konkursa za scenske i pozorišne umetnosti, koji bi trebalo da uđu u anale bezobrazluka. Naime, na listi odbijenih, pod rednim brojem 116, za prijavu projekta Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu pod naslovom "Dani borbe protiv nasilja" (aplicirano 2. marta ove godine), komisija koju predvodi pozorišni bard Svetislav Goncić čije honorare ne zna niko.

Bez straha, glumica Svetlana Ceca Bojković će se u subotu, 3. juna obratiti prisutnima na protestu "Srbija protiv nasilja". Obrazložila je svoj stav: "Posle ovih tragedija i našeg mirnog protesta zbog kojeg su optuživali da smo lešinari i hijene, vladajuća partija i dalje izaziva nas normalne i poštene građane Srbije."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati