Društvo i ekonomija

D. Ljutić

25. 05. 2023. 09:42 5

Prsten oko RTS da reši "tehničke probleme"

Režimski mediji, na čelu sa RTS-om, stvorili su poseban svet zagađene fikcije. Da bi takav sistem opstao, nema pristanka na drugačiju informaciju. Svaki izvor nečega što nije poželjno kao vest, stav ili mišljenje, moraju biti zatrti, ili bar zaustavljeni. Treba se izboriti da vest više ne bude: Predsednik se danas u 12 vanredno obraća javnosti na RTS-u. Biće i domaćin i gost, spreman je da odgovori na svako svoje pitanje.

Deo opozicije koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" održavala je konferenciju za novinare na kojem je saopštila detalje o protestu koji će biti održan u subotu. Miroslav Aleksić je rekao će nastaviti borbu i da će se okupiti u subotu ispred Skupštine.

- Odavde ispred Skupštine krenućemo ka RTS-u i napravićemo prsten oko RTS-a, zato što je RTS servis svih građana Srbije i kako oni kažu u svom sloganu - "vaše pravo da znate sve". Želimo da izveštavaju sa protesta, da prenesu zahteve, da u Dnevniku, kao što omogućavaju Aleksandru Vučiću, organizatorima omoguće da iznesu zahteve. Da građani na ovaj skup ponesu cvet kao simbol protiv nasilja i simbol tuge, da ne zaboravimo šta se dogodilo u Srbiji i da se nikad ne ponovi - naveo je on.

RTS je o mitingu 12. maja izvestio u devetom minutu, uključenjem reportera sa Mostarske petlje, ali je ton bio veoma loš zbog, kako je navedeno, tehničkih problema i opterećenja baznih stanica. Ni drugo uključenje nije bilo ništa bolje, pa gledaoci RTS nisu mogli da dobiju mnogo informacija o protestu koji je tog popodneva održan u Beogradu. Javni servis je o protestu 19. maja izvestio u 11. minutu Dnevnika 2, uključenjem reportera ispred parlamenta u trenutku kada su se građani odatle već razišli i krenuli ka Gazeli i Brankovom mostu, što je reporterka u uključenju i rekla.

Dakle, ako vas neko napadne sa namerom da vas povredi, vaše je pravo da se branite. Na RTS-u vidimo sasvim drugu sliku od one koje znamo i koju prepoznajemo. Šta je onda dopušteno na javnom servisu? Dopušteno je, na primer, na klevetu ili optužbu, odgovoriti nazivajući onog koji vas je na taj način napao lažovom. Zato je ovo što najavljuje Aleksić samoodbrana. Kako biste se od toga odbranili, najmanje što u tom trenutku možete da učinite jeste da klevetnika označite kao nepouzdani izvor informacija, dakle, kao nekog ko namerno izvrće istinu (što po definiciji i čini), i kome se ne sme verovati. 

Kao što znamo, predstavnici režima ne ustežu se od udaraca ispod pojasa. Zapravo, njihovi nastupi u  emisijama javnog servisa sastoje se od malo čega drugog. Mahanje papirima, ispaljivanje optužbi ili insinuacija za krađu, proneveru, izdaju ili strano plaćeništvo, to su njihovi jedini argumenti. Režimski mediji, na čelu sa RTS-om, stvorili su poseban svet zagađene fikcije.

Da bi takav sistem opstao, nema pristanka na drugačiju informaciju. Svaki izvor nečega što nije poželjno kao vest, stav ili mišljenje, moraju biti zatrti, ili bar zaustavljeni. Treba se izboriti da vest više ne bude: Predsednik se danas u 12 vanredno obraća javnosti na RTS-u. Biće i domaćin i gost, spreman je da odgovori na svako svoje pitanje.

Neko je već rekao da sve ovo pokazuje slom načetog režima. Dakle, vreme je da RTS konačno postane servis građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati