Društvo i ekonomija

[ Izvor: European Western Balkans ]

24. 05. 2023. 07:24 0

Srbija četvrtu godinu zaredom nije svrstana u demokratske zemlje

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa "Države u tranziciji" četvrtu godinu za redom nije svrstana među demokratske zemlje, već u “hibridne ili tranzicione režime” u kojima su demokratske instucije krhke, dok postoje značajni izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda.

Kvalitet demokratije koji se prema izveštaju Fridom hausa meri od 1 do 7, ove godine ocenjen kao i prošle sa 3,79, što je tada bio drugi najveći zabeležni pad. Prema ovom indeksu, Srbija trenutno deli 2. mesto na Zapadnom Balkanu sa Crnom Gorom i Albanijom, dok je najbolje rangirana Severna Makedonija.

U izveštaju se navodi da iako je na prvi pogled došlo do poboljšanja političkog pluralizma tokom 2022. godine zbog učešća opozicije na izborima posle višegodišnjeg bojkota, izborni proces i dalje je poremećen nepravilnostima uprkos međustranačkim dijalozima koji su se vodili sa ciljem poboljšanja izbornih uslova, prenosi EWB.

Kao najkontroverzniji deo aspekt izbora 2022. godine, Fridom haus navodi produženi proces utvrđivanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora.

- Ponovljeni izbori na jednom biračkom mestu održani su pet puta, pri čemu je utvrđivanje rezultata ostalo nepoznato do 5. jula – rekordnih 93 dana nakon dana održavanja izbora. To je značajno doprinelo kašnjenju u formiranju parlamenta i vlade - piše FH.

REM – zarobljena institucija

U izveštaju o Srbiji, iako nije bilo nazadovanja u odnosu na prošlu godinu, Fridom haus navodi da je nastavljen negativan razvoj slobode medija i u 2022. godini.
- Napadi na novinare u Srbiji i dalje su zabrinjavajući. Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) tokom godine zabeležena su 132 slučaja napada na novinare. Iako ovo predstavlja smanjenje u odnosu na 2020. i 2021. godinu, to je i dalje treći najveći broj napada u poslednjih 10 godina - navodi se u izveštaju.

Spominje se oduka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da produži nacionalne frekvencije za emitovanje narednih osam godina televizijama bliskim vladi, "a koje nisu ispunile obaveze i uslove za dobijanje dozvola".

- Iako je REM trebalo da donese odluku o petoj nacionalnoj frekvenciji do 26. novembra, ova odluka odložena je na neodređeno vreme. Iako predstavlja još jedan korak unazad u srpskom problemu sa pluralizmom medija i uravnoteženom zastupljenošću političkih aktera, ovaj razvoj dodatno argumentuje ocenu da je REM zarobljena institucija - navodi se u izveštaju.Borba protiv kriminala povezana sa borbama unutar SNS

Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Fridom haus podseća da je suđenje klanu Veljka Belikuva, optuženom za otmice, ubistva i silovanja, počelo u oktobru 2022. godine. "Dok vlast predstavlja slučaj kao dokaz svoje borbe protiv organizovanog kriminala, optuženi članovi bande su tokom suđenja govorili o svojim vezama sa vladajućim strankama", piše FH.

Dodaje se i da su veliki slučajevi korupcije i organizovanog kriminala, poput suđenja bivšoj državnoj sekretarki MUP-a, Dijani Hrkalović i vlasniku plantaže Jovanjica Predragu Koluviji, doveli do "međusobnih optužbi državnih i javnih službenika za navodne veze sa organizovanim kriminalom".
- Ovi slučajevi snažno dokazuju na to da je borba protiv organizovnog kriminala povezana sa unutrastranačkim sukobima u vladajućoj koaliciji”, navodi se u izveštaju Fridom hausa za Srbiju.

Fridom haus se poziva i na nalaze izveštaja Evropske komisije, da je došlo "do blagog povećanja prvostepenih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou", ali da se ponovo vidi "nedostatak istraga prijavama uzbunjivača, kao što je slučaj sa fabrikom oružja Krušik, jednom od najvećih korupcionaških skandala poslednjih godina".
U delu o borbi protiv korupcije, Fridom haus navodi da je došlo "do značajnih kašnjenja" u reformama koje se tiču ove oblasti, "dok veliki slučajevi korupcije ukazuju na veze između vladinih zvaničnika i organizovanog kriminala".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati