Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

23. 05. 2023. 15:34 3

Crni luk za godinu dana poskupeo 250 odsto!

Cena crnog luka na beogradskim pijacama se u prvoj nedelji maja kretala od 169 do 250 dinara po kilogramu, navodi Republički zavod za statistiku (RZS). Ova namirnica je u odnosu na prošlu godinu poskupela za preko 250 odsto, ukazuju podaci državnih statističara.

Takozvana "najčešća cena" za kilogram luka na pijacama u glavnom gradu bila je 200 dinara, a "najčešća cena" istog proizvoda u prodavnici je bila 169,99 dinara.

Presek cena na malo poljoprivrednih proizvoda snima se dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu od 1. do 7. i 15. do 21. u mesecu, navodi RZS, a prenosi Nova ekonomija.

Najčešća cena na mestu snimanja (u prodavnici ili na pijaci) jeste ona po kojoj se određeni proizvod prodaje u najvećim količinama.

Najniža i najviša cena u gradu predstavljaju krajnje granice između kojih se kreću cene određenog proizvoda.

U istom periodu prošle godine (prva nedelja maja 2022) u Beogradu se cena luka kretala u rasponu od 46,99 do 100 dinara za kilogram.

U istom periodu prošle godine najčešća cena za kilogram crnog luka u prodavnici bila je 59,99 dinara, a najčešća cena na pijacama bila je 100 dinara.

Kakve su cene u drugim gradovima?

Kada se radi o cenama crnog luka u drugim gradovima u Srbiji, u Valjevu je kilogram koštao u rasponu od 149 dinara do 179 dinara - to su u prvoj nedelji maja ove godine bile najniža i najviša cena crnog luka u tom gradu.

Najčešća cena tog proizvoda u prodavnici Valjevu bila je 179,99 dinara, dok je najčešća cena na pijaci bila 160 dinara.

U prodavnicama u Smederevu je najčešća cena po kilogramu crnog luka bila 179,99 dinara, dok je najčešča cena na pijacama u tom gradu bila 150 dinara.

Najniža zabeležena cene kilograma crnog luka u tom gradu bila je 150 dinara, a najviša 190 dinara.

U Nišu je raspon cena crnog luka bio od 149 do 200 dinara, pri čemu je najčešća cena u prodavnici bila 179,99 dinara, a najčešća cena na pijaci 180 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati