Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

15. 05. 2023. 14:06 34

SNS u Kragujevcu preti radnicima otkazom ako ne dođu na kontramiting

Predstavnici 11 opozicionih stranaka, pokreta i grupa građana u Kragujevcu, danas su Osnovnom javnom tužilaštvu predali zahtev da preduzmu sve zakonske radnje, kako bi zaštitili građane u javnim gradskim preuzećima i institucijama koje poslodavci ucenjuju da idu na miting SNS-a 26. maja. Opozicioni političari kažu da je kvota za Kragujevac 9.000 ljudi i da se na radnike "vrši strahovit pritisak pod pretnjom otkazom".

Kragujevačka opozicija se ujedinila i zajedničkim zahtevom koji su predali OJT, stali su u zaštitu ljudskih prava i integriteta radnika u gradskim javnim preduzećima.

Oni su istakli da "nema opozicione stranke kojoj se građani nisu javljali" sa informacijama da se u preduzećima ucenjuju radnici, kao i da u Kragujevcu ne postoji državno preduzeće u kome ne ucenjuju radnike.

Narodni poslanik Dalibor Jekić (SSP) rekao je da najveći pritisak trpe radnici koji imaju ugovore na određeno ili rade preko agencija, kao i zaposleni u preduuzećima u kojima je planirana reorganizacija.

Ukazao je da poslodavci ovim pritiscima čine dva krivična dela – krivično delo prinude i krivično delo zlopotreba službenog položaja, za koja su, kako je podsetio, predviđene kazne zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

- Od Osnovnog javnog tužilaštva očekujemo da radi svoj posao koji je zakonom definisan i da ovom prilikom pokaže da li je nezavisno ili je i dalje u kandžama ove vlasti. Ako ne budu pokrenuli postupke, onda će jednog dana, kada se budu oslobodile institucije, oslobođeno tužilaštvo, preduzeti sve radnje protiv lica koja su vršila prtisak na građane - rekao je poslanik Jekić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati