Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

15. 05. 2023. 06:23 1

Inflacija u aprilu usporila na "samo" 15,1 odsto

Međugodišnja inflacija je usporila u aprilu na 15,1 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, što je u skladu s ranijim procenama Narodne banke Srbije da bi vrhunac inflacije trebalo očekivati u prvom tromesečju, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Slična kretanja beleže se i kod bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta).

Bazna iinfalcija i dalje je na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju, u aprilu je međugodišnja bazna inflacija usporila na 11,1 odsto, tako da je i u ovom slučaju vrhunac dostignut u prvom tromesečju.

- Na mesečnom nivou, inflacija je u aprilu iznosila 0,7 odsto, što je gotovo dvostruko niže od prosečne mesečne stope zabeležene u prvom tromesečju od 1,2 odsto. Usporavanju inflacije na mesečnom nivou u najvećoj meri je doprineo sporiji rast cena hrane, i to pre svega prerađene hrane, koji je iznosio 0,4 odsto, što ukazuje na to da su se prilike na tržištu osnovnih životnih namirnica stabilizovale - saopštila je centralna banka.Cene neprerađene hrane su u aprilu porasle za 1,3 odsto, vođene višim cenama povrća, ali je i kod ove kategorije cena rast bio znatno sporiji nego u prvom tromesečju. Posmatrano u odnosu na april 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 23,1 odsto, a NBS navodi da međugodišnje stopa rasta cena i prerađene i neprerađene hrane usporavaju.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u aprilu zabeležile su mesečni rast od 0,8 odsto, što je u skladu s njihovim kretanjem od početka godine. Međugodišnje posmatrano, bazna inflacija u aprilu iznosila je 11,1 odsto i njenom nižem nivou od ukupne inflacije znatno doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.
Prema aktuelnoj projekciji, NBS očekuje da će inflacija u drugom tromesečju ostati na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini tekuće godine. Ulazak inflacije u granice cilja od 3 plus minus 1,5 odsto očekuje se sredinom 2024. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati