Društvo i ekonomija

[ Izvor: Politika ]

03. 05. 2023. 08:49 1

"OEBS pomno prati suđenje za ubistvo Ćuruvije"

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu izjavio je da 29 godina od uspostavljanja Svetskog dana slobode medija, 3. maja, "novinari i novinarke širom sveta nastavljaju da se suočavaju sa složenim pretnjama i izazovima u ostvarivanju svog osnovnog prava na slobodu izražavanja i na pružanje sveobuhvatnih, pravovremenih i istinitih informacija građanima, stavljajući interes javnosti iznad drugih interesa".

- OEBS pomno prati dešavanja na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine pred Apelacionim sudom u Beogradu, posle 24 godine i dva ponovljena suđenja, OEBS očekuje kredibilnu konačnu presudu zasnovanu na činjenicama i dokazima koji su izvedeni tokom ovog skoro deceniju dugog procesa - istakao je Bratu, u autorskom tekstu za list Politika.

Kako je naveo, "u slučajevima "Pantić" i "Vujasinović" optužnice nema ni na vidiku, a samim tim ni perspektive za odgovarajući sudski epilog".

- Porodice i dalje čekaju na zadovoljenje pravde. Potrebno je da svaki slučaj narušavanja bezbednosti novinara bude jednako i efikasno tretiran pred zakonom. Trebalo bi da postoji budnost, saradnja, pravičnost i kolektivno delovanje, jer je obezbeđivanje slobode medija zajednička ogovornost svih relevantnih društvenih aktera - ocenio je Bratu.

On je naveo da "sloboda medija i demokratija ne mogu postojati jedno bez drugog".

- Samo udruženim snagama i zajedničkim radom možemo stvoriti društvo u kojem novinari mogu, bez straha za svoju i bezbednost svojih porodica, na profesionalan, objektivan i etički način informisati građane o pitanjima od javnog značaja - naveo je Bratu, pa dodao:

- Svima u ovom društvu treba da je stalo do toga, a OEBS će, kao partner od poverenja, pružiti podršku Srbiji da unapredi slobodu medija, medijsku reformu i bezbednost novinara. Prvi i najvažniji korak na tom putu, o čemu svedoči i suđenje u predmetu Slavko Ćurivija, koje je u toku, jeste da niko ne treba da prođe nekažnjen za ubistvo, a ponajmanje kada je u pitanju političko ubistvo novinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati